Popenec obecný, dříve břečťanolistý (Glechoma hederacea) roste takřka všude – na loukách, v křovinách, na kraji lesa, podél cest nebo na neposekaných zahradách. Tato vytrvalá plazivá bylina s drobnými modrofialovými kvítky a srdčitými lístky dosahuje výšky kolem 25 cm. Nať i s kvítky se sbírají v době od dubna do června. Mladé lístky do kuchyně se trhají hned, jak se na jaře objeví, protože tehdy mají nejvýraznější chuť.

Popenec obecný (Glechoma hederacea) u nás roste takřka všude
Popenec obecný (Glechoma hederacea) u nás roste takřka všude
Zdroj: istock.com

Popenec řeší problémy s únavou, trávením a kašlem

Popenec obecný obsahuje množství silic, hořčin, tříslovin, stopových prvků a vitaminy A a C. Bylina má hojivé, dezinfekční i močopudné účinky, doporučuje se užívat lidem se sníženou žaludeční kyselostí a nedostatečnou tvorbou žluči. Díky blahodárným vonným silicím pomáhá při poruchách trávení a nadýmání. Popenec podporuje látkovou výměnu, využívá se do bylinných směsí proti jarní únavě nebo do detoxikačních kúr. Účinně působí proti zánětům horních cest dýchacích, protože se podílí na rozpouštění hlenů, osvědčil se i při chronické bronchitidě. Obklady, koupele a masti pomáhají zacelit špatně se hojící rány, tlumí záněty kůže i svědění při alergických vyrážkách a ekzémech, pomáhá při křečových žilách.

Popenec obecný (Glechoma hederacea): nať i s kvítky se sbírá v době od dubna do června
Popenec obecný (Glechoma hederacea): nať i s kvítky se sbírá v době od dubna do června
Zdroj: istock.com

Prima tipy: nálev proti nadýmání a med proti kašli

  • Vlažný nálev z popence vypijte třikrát denně po jídle: 1 lžičku byliny zalijte 200 ml vroucí vody, nechte 10 minut vyluhovat, sceďte.
  • Med proti kašli užívejte 1 lžíci čtyřikrát denně: 40–50 g sušené natě zalijte 1 l vody, nechte přejít varem, pak 15–20 minut vyluhovat a sceďte. Přidejte stejné množství medu a zahřívejte, až se vše spojí. Uchovávejte na chladném a tmavém místě.
Popenec obecný (Glechoma hederacea) nesmí chybět ve velikonoční nádivce
Popenec obecný (Glechoma hederacea) nesmí chybět ve velikonoční nádivce
Zdroj: istock.com

Popenec jako koření nesmí chybět ve velikonoční nádivce 

Popenec je výborné zelené koření, jeho mírně pikantní kořenitá chuť se dá tak trochu přirovnat k bazalce. Konzumuje se buď čerstvá, najemno nasekaná nať, nebo se usuší a pak nadrtí na prášek, který se používá podobně jako majoránka – sušený popenec se hodí na dochucení do dušených a zapečených zeleninových, luštěninových i masových jídel a do bramboráků. Kořenit s ním můžete všechny slané pokrmy. Čerstvé jarní lístky už staletí patří především spolu s mladými kopřivami a dalšími bylinkami do velikonoční nádivky, do jarních polévek, omelet, bylinkových másel, pomazánek a salátů nebo prostě jen tak na chleba s máslem nebo sádlem.