Proč vůbec pažitku vlastně pěstovat? Protože má mnohostranné využití jako koření i jako léčivka. Neocenitelná je nať ve studené kuchyni; přidává se nasekaná do pomazánek a salátů, tvoří podstatnou složku bylinkových másel. V zásadě ji můžete použít všude, kam se hodí cibule. Jako dekoraci lze použít nejen zelenou nať, ale i fialový květ.

Nejen nať, ale květy se uplatní v kuchyni
Nejen nať, ale květy se uplatní v kuchyni
Zdroj: archiv Semo

Kromě toho se pažitka se osvědčila i jako léčivá bylina - podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, je účinná proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Má protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a beta-karoten. A jako bonus nabízí ve 100 g „zelené hmoty“ až 2,8 g vlákniny, což je zhruba 7 % denní doporučené dávky.

Co budete na rychlení pažitky potřebovat

  • trsy dospělé pažitky
  • rycí vidle
  • květináče
  • zeminu nebo zahradnický substrát
  • vhodný prostor na uskladnění

Jak budete postupovat

1. krok

Zhruba od konce září si můžete začít připravovat pažitku k rychlení. Trsy určené k rychlení opatrně vyjměte z půdy, rozdělte na menší části a oklepejte přebytečnou zeminu. Při dělení trsů dbejte na to, aby se jednotlivé cibulky nepoškodily. Poškozené cibulky odstraňte. Trsy zasaďte do květináče, doplňte zeminou nebo zahradnickým substrátem tak, aby rostlina byla pevně ukotvena.  Nať v tomto období již neodřezávejte. Potom se trsy nechají postupně v chladu zaschnout a promrznout. Teplotě pod bodem mrazu bychom měli rostliny vystavit nejméně na 2 až 3 dny. Běžně se květináče s pažitkou zakládají do studeného skleníku nebo do jiné chladnější místnosti. Rostlinám dopřejte minimálně měsíc klidu a teprve pak začněte s přirychlováním.

Pažitka nabízí celou zimu vitaminy a vlákninu 2
Pažitka nabízí celou zimu vitaminy a vlákninu 2
Zdroj: istock.com

2. krok

Koncem prosince můžete pažitku, která prošla obdobím klidu a optimálně i mrazem, začít přirychlovat. Pro rychlejší nastartování růstu můžete květináč s pažitkou vložit do vodní lázně o teplotě 30°C. Rychlené rostliny potřebují dostatek světla a tepla, nesvědčí jim však prudké slunce na jižním parapetu. Ideální je tedy stanoviště s dostatečným množstvím rozptýleného světla o teplotě v rozmezí 15 až 22°C. Nať pažitky můžete začít sklízet, když rostliny dosáhnou výšky 10 cm, tedy přibližně za 3 až 4 týdny od počátku rychlení. Trsy rostoucí pažitky pravidelně zalévejte - častou chybou ovšem bývá nadměrná zálivka. Pažitka lépe snese vyschnutí než dlouhodobé přemokření. Máte-li trsů více, můžete rychlit pažitku postupně, nevyužité květináče nechte v chladu na postupné přirychlování.

Pažitka nabízí celou zimu vitaminy a vlákninu 5
Pažitka nabízí celou zimu vitaminy a vlákninu 5
Zdroj: Pixabay

Odrůdy vhodné na přirychlování

Erecta je raná, vysoce výnosná odrůda, která je ideální pro pěstování v květináči. Listy jsou silnější, pevné, tmavozelené, příjemné aromatické chuti.

Odrůda Erekta
Odrůda Erekta
Zdroj: archiv Semo

Praga je raná odrůda velmi vhodná k rychlení. Listy jsou silnější, delší, tmavozelené, ostřejší chuti. Při rychlení můžete sklízet už za 22 až 30 dnů od výsadby. Při polním pěstování dává 5 až 7 sklizní.

Odrůda Praga
Odrůda Praga
Zdroj: archiv Semo

Bohemia je raná odrůda pro rychlení i polní pěstování. Je ranější a výnosnější než Praga. Má širší, středně zelené, středně dlouhé listy. Vegetační doba do první sklizně na záhoně je 110, při rychlení zhruba 55 dní. Velmi dobře snáší mrazy.

Odrůda Bohemia
Odrůda Bohemia
Zdroj: archiv Moravoseed

Prima tip

Pažitka čínská (Allium tuberosum) je známá také pod označením česneková pažitka. Roste planě v jihovýchodní Asii od Japonska po Nepál, kde se pěstuje pro nať a křehkou lodyhu jemně česnekové, aromatické chuti. Podzemní cibulky lze použít v jako náhradu za česnekové stroužky. Její listy jsou ploché, podobné trávě a rostou až do výšky 60 cm. Kvetou vzpřímenými růžovofialovými květy celé léto. Listy i květy čínské pažitky se využívají ve studené kuchyni. 

Pažitka čínská (Allium tuberosum)
Pažitka čínská (Allium tuberosum)
Zdroj: SEMO