Lineckému cukroví se vždycky přisuzovala jistá magická moc, protože je pro něj charakteristické číslo sedm. Do původního těsta patřilo jedenkrát sedm dílů cukru, dvakrát sedm dílů másla a třikrát sedm dílů mouky. A kdo sní najednou sedm kousků lineckého, bude mít štěstí celý rok! Sedmičku lidé odjakživa považují za nejšťastnější číslo - týden má sedm dní, duha sem barev, v pohádkách se to hemží sedmero řekami a sedmero horami, sedmi trpaslíky či sedmi krkavci. Tak honem do pečení!

Recept na šťastné a veselé linecké cukroví
Recept na šťastné a veselé linecké cukroví
Zdroj: archiv receptyschuti.cz

Šťastné a veselé linecké cukroví

Co na přípravu lineckého cukroví potřebujeme

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžičku citronové kůry
  • lineckou ovocná směs

Jak při přípravě lineckého cukroví postupujeme

Mouku promícháme s oběma cukry a citronovou kůrou. Přidáme změklé máslo a žloutek (měly by mít pokojovou teplotu) a vypracujeme tužší těsto. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu do ledničky. S těstem se nejlépe pracuje, když ho vyválíme mezi dvěma potravinářskými fóliemi; nelepí se na váleček a dobře se vykrajuje. Z uleželého těsta vyválíme 3–5 mm silný plát a vykrajujeme smajlíky nebo jiné tvary -  polovina musí být hladká na spodní část a polovina s  „obličejíkem“ nebo jinými vykrojenými tvary. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a dáme do trouby předehřáté na 170 °C na zhruba 10 minut, až zrůžoví okraje sušenek. Necháme vychladnout. Až za studena slepujeme lineckou ovocnou směsí nebo jiným červeným džemem či rosolem.

Recept na linecké cukroví s vanilkou
Recept na linecké cukroví s vanilkou
Zdroj: archiv Babiččina volba

Linecké cukroví s vanilkou

Co na přípravu lineckého cukroví potřebujeme

  • 500 g hladké mouky na křehké pečivo nebo špaldové
  • 2 vejce
  • 250 g změklého másla
  • 250 g moučkového cukru
  • jemně strouhanou kůru z 1/2 citronu
  • 1 vanilkový lusk

Jak při přípravě lineckého cukroví postupujeme

Prosejeme mouku, cukr a citronovou kůru. Přidejte vejce, dřeň z vanilkového lusku a pokrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové folie a přes noc necháme v lednici. Na pomoučeném vále vychladlé těsto rozválíme na zhruba 4 mm silný plát a vykrajujme z něj různé tvary  - polovinu hladkých a poloviny s vykrojeným středem. Cukroví rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme dorůžova  zhruba 10 minut. Po vychladnutí slepujeme například rybízovou marmeládou.