Uvařte si ovocnou omáčku: klasický ostružinový toping  

Očištěné, omyté a osušené ostružiny (1 kg) rozmixujeme ponorným mixérem a přepasírujeme přes sítko. Vložíme do většího hrnce a zalijeme 400 ml vody. Obsah balíčku Gelfix Klasik smícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Přidáme 1 kg cukru  a přivedeme k varu. Důkladně povaříme minimálně 5 minut. Plníme až po okraj do připravených sklenic (4-5 po 250 ml). Sklenice uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme stát asi 15 minut. Toping použijeme na přelití zmrzlin, palačinek apod.

Uvařte si omáčku z ovoce: ostružinový toping
Uvařte si omáčku z ovoce: ostružinový toping
Zdroj: archiv Dr.Oetker

Uvařte si ovocnou omáčku: malinový toping s rumem

Očištěné a omyté maliny (1 kg) posypeme 1 lžičkou mleté skořice a 2 sáčky vanilkového cukru. Zamícháme a asi 3 minuty povaříme. Sejmeme z plotýnky a necháme vychladnout. Pak přidáme 1 balené cukru na přípravu sirupu a důkladně promícháme. Uložíme nejlépe do druhého dne do chladničky.  Druhý den přidáme asi 50 ml rumu a 2 lžičky gustinu (jemný kukuřičný škrob) a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Horký toping nalijeme do vymytých nahřátých sklenic (5 sklenic à 200 ml), uzavřeme víčkem a necháme asi 10 minut stát na víčku. Malinový toping se výborně hodí na zmrzlinové poháry a na polití lívanců. Lze podávat teplý i studený.

Uvařte si omáčku z ovoce: malinový toping
Uvařte si omáčku z ovoce: malinový toping
Zdroj: archiv Dr.Oetker