Utopenci jsou důkazem, že rodinné stříbro na talíři nemusí zahrnovat vždy jen vybrané a pracné pochoutky ke svátečnímu obědu, ale může být vtisknuto i do docela lidového, avšak možná o to více oblíbeného pokrmu, který údajně před více než sto lety spatřil světlo světa v kuchyni hostinského Šamánka. Ten prý přemýšlel, jak uchovat buřty bez lednice, aby si na nich mohli jeho hosté pochutnávat třeba celý měsíc bez újmy – a výsledkem jsou stále oblíbení  utopenci.

Utopenci: lidový recept na hospodskou klasiku
Utopenci: lidový recept na hospodskou klasiku
Zdroj: archiv FTV Prima

Co budeme na utopence potřebovat

  • 12 špekáčků, které obsahují co nejvíce masa
  • 1,5 kg cibule
  • 12 feferonek
  • mletý černý pepř
  • 500 ml octa
  • 750 ml vody
  • 1 lžíci soli
  • 1 lžíci cukru
  • nové koření
  • bobkový list
  • celý černý pepř
Jaké suroviny na utopence potřebujeme
Jaké suroviny na utopence potřebujeme
Zdroj: archiv FTV Prima

Jak při přípravě utopenců postupovat

1. krok: nejprve si uděláme lák

Lák mícháme vždy v poměru 3 : 2 (voda : ocet). Vodu a ocet nalijeme do menšího hrnce, přisypeme sůl a cukr, přidáme i všechno další koření, tedy kuličky pepře, nového koření a bobkový list. Postavíme na plotnu, promícháme a přivedeme k varu. Vaříme pět minut. Poté necháme vychladnout.

Utopenci: nejprve si uděláme lák
Utopenci: nejprve si uděláme lák
Zdroj: archiv FTV Prima

2. krok: připravíme si cibuli

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Utopenci: připravíme si cibuli
Utopenci: připravíme si cibuli
Zdroj: archiv FTV Prima

3. krok: špekáčky nařízneme

Špekáčky také oloupeme a příčně do hloubky nařízneme. Druhý řez vedeme z druhé strany kolmo k tomu prvnímu, aby se nepotkaly a špekáček se nerozpadl.

Utopenci: špekáčky nařízneme
Utopenci: špekáčky nařízneme
Zdroj: archiv FTV Prima

4. krok: nezapomeneme na pepř

Vnitřek špekáčku posypeme čerstvě namletým černým pepřem.

Utopenci: nezapomeneme na pepř
Utopenci: nezapomeneme na pepř
Zdroj: archiv FTV Prima

5. krok: suroviny vrstvíme do sklenice

Do sklenice vrstvíme střídavě cibuli, špekáčky a feferonky, přičemž začínáme i končíme vrstvou cibule.

Utopenci: suroviny vrstvíme do sklenice
Utopenci: suroviny vrstvíme do sklenice
Zdroj: archiv FTV Prima

6. krok: suroviny ve sklenici zalijeme lákem

Zalijeme vychladlým lákem, zavíčkujeme a uložíme na pět dnů do chladu.

Utopenci: suroviny zalijeme lákem
Utopenci: suroviny zalijeme lákem
Zdroj: archiv FTV Prima