Lískové ořechy jsou zdravé, jenom je potřeba hlídat si množství, které sníme, protože obsahují až 62 % tuků a mají vysokou kalorickou hodnotu. Doporučují se tedy při zvýšené fyzické a psychické námaze, pro těhotné ženy a lidi v rekonvalescenci. Jsou plné vitaminů skupiny B (B3, B6, kyseliny listové a pantotenové) a zejména vitaminu E, významného antioxidantu, který pomáhá zpomalovat stárnutí, pozitivně působí proti únavě a stresu. Obsažené nenasycené mastné kyseliny zase pomáhají při vysokém krevním tlaku, zvýšeném zlém cholesterolu v krvi a při kardiovaskulárních onemocněních. Vhodné jsou i jako prevence ledvinových kamenů. Cenné jsou také vápník a bor, které příznivě ovlivňují zdravotní stav kostí.

Lískové ořechy jsou hodně dobré a hodně zdravé. Upečte si oříškový věnec a hned budete mít lepší náladu
Lískové ořechy jsou hodně dobré a hodně zdravé. Upečte si oříškový věnec a hned budete mít lepší náladu
Zdroj: pixabay.com

Recept na věnec s lískovými oříšky 

Na těsto utřeme 4 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 sáček vanilínového cukru a 2 lžíce rumu do pěny. Za stálého šlehání zapracujeme 60 ml oleje. Hladkou mouku (160 g) smícháme s 1 zarovnanou lžičkou kypřicího prášku do pečiva a 60 g strouhaných lískových oříšků. Krátce zašleháme do našlehané hmoty. Hladké těsto stejnoměrně vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy na věnec (průměr 26 cm). Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 30 minut. Upečený věnec necháme 10 minut ve formě zchladnout a vyklopíme na podnos. Necháme zcela vychladnout a potom korpus podélně rozkrojíme. Krémovou náplň čokoládovou Dr.Oetker připravíme podle návodu na obalu s 200 ml mléka, 125 g změklého másla 2 lžícemi moučkového cukru. Rozetřeme na spodní díl věnce. Lehce zakryjeme druhým dílem a věnec potřeme rozehřátou meruňkovou marmeládou (asi 3 lžíce). Posypeme nastrouhanou čokoládou a ozdobíme 12 celými lískovými oříšky. Podle chuti pocukrujeme. Věnec uložíme asi na 2 hodiny do chladničky.