Než se pustíme do pečení koláčů, pojďme si připomenout, že meruňky jsou ovoce lahodné, ale hlavně zdravé. Obsahují totiž spoustu prospěšných látek. Meruňky posilují imunitní systém, snižující hladinu cholesterolu, zpomalují stárnutí organismu, posilují vlasy, nehty a pokožku a zlepšují zrak. Oranžová barva signalizuje značné množství betakarotenu, tedy přírodního antioxidantu účinného mj. v prevenci nádorových chorob. Šest plodů dodá tělu zhruba doporučenou denní dávku této rostlinné formy provitaminu A. Meruňky jsou jedním z nejlepších zdrojů přírodního organického železa, křemíku a draslíku. Díky kyselině listové snižují riziko demence a prospívají těhotným ženám. A nakonec něco pro vyznavače kalorických tabulek: 100 gramů meruněk skrývá okolo 55 kalorií!

Meruňky jsou ovoce lahodné, ale hlavně zdravé: oranžová barva signalizuje značné množství betakarotenu
Meruňky jsou ovoce lahodné, ale hlavně zdravé: oranžová barva signalizuje značné množství betakarotenu
Zdroj: pixabay.com

Meruňkový koláč s vanilkovou náplní

Na přípravu těsta v míse smícháme 250 g hladké mouky s na špičku nože kypřicího prášku do pečiva, 75 g cukru, 1 vanilínovým cukrem a špetkou soli. Přidáme 125 g změklého másla, 1 vejce a vypracujeme dohladka. Těsto dáme do vymazané kulaté formy (Ø 26 cm).  Asi 300 g odpeckovaných meruněk rovnoměrně rozložíme na těsto. Ve 100 ml mléka rozmícháme 3 vejce s 2 lžíce hladké mouky a 1 balíčkem Zlatého klasu. Do hrnce nalijeme 150 ml mléka, přidáme 250 ml smetany ke šlehání, 60 g másla, 100 g cukru a přivedeme k varu. Vlijeme směs s moukou a povaříme asi 1 minutu do zhoustnutí. Náplň naneseme na meruňky. Vložíme do trouby předehřáté 170 °C a pečeme asi 60 minut. Koláč necháme ve formě vychladnout. 

Meruňkový koláč s vanilkovou náplní
Meruňkový koláč s vanilkovou náplní
Zdroj: archiv Dr.Oetker

Meruňkový koláč se sýrem 

Na těsto smícháme 300 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí Dr.Oetker a 1 lžičku soli. Přidáme 175 ml teplé vody a 2 lžíce oleje. Ručně vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplň. Čtvrt kila meruněk odpeckujeme a nakrájíme na tenké plátky. V misce smícháme 150 g zakysané smetany 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu, osolíme a opepříme. Na ozdobení opražíme dozlatova piniové oříšky nebo sekané mandle (asi 30 g) a necháme vychladnout. Na pomoučeném vále vytvarujeme z vykynutého těsta váleček, který rozdělíme na 8 dílů. Z každého vyválíme placku (Ø 12 cm) a dáme je na plech vyložený papírem na pečení (z vykynutého těsta můžeme udělat i jeden klasický koláč). Každou placku potřeme ochucenou zakysanou smetanou. Navrch rozdrobíme 200 g čerstvého kozího sýra (kdo ho nemá rád, ať použije jiný čerstvý sýr), přidáme plátky meruněk a necháme ještě 10 minut kynout. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Povrch koláčků ozdobíme sekanou rukolou, piniovými oříšky či mandlemi a pokapeme medem.

Slaný meruňkový koláč se sýrem
Slaný meruňkový koláč se sýrem
Zdroj: archiv Dr.Oetker