Dobré jídlo je požitek, kterému se hned tak nic nevyrovná, a pečení je báječná relaxace plná mnohdy i nečekaného dobrodružství. Koláče, bábovky, buchty, štrúdly, rolády či vdolečky jsou základem naší klasické sladké kuchyně a jedinečné recepty na ně se většinou přenášejí z generace na generaci a patří k ceněnému rodinnému stříbru.

Sladké pečení s Láďou Hruškou: kynuté buchty se šálkem kávy lahodí
Sladké pečení s Láďou Hruškou: kynuté buchty se šálkem kávy lahodí
Zdroj: istock.com

Na jazyku se rozplývající moučníky v našich krajích už neodmyslitelně patří ke svátečnímu šálku dobré kávy nebo čaje. Navíc doma pečené sladkosti jsou nejspolehlivějším a hlavně tím nejchutnější lékem na bolavou dušičku. Když se něco nepovede, tak co uděláte? No přece si dáte něco sladkého na zub – hned je líp.

Pokud stále ještě přemýšlíte, jakým nedělním moučníkem překvapit rodinu nebo jakou dobrotou si zpříjemnit víkend, tady máte inspiraci.

1. Makové buchty podle starého rodinného receptu Jany Raráškové

2. Domácí listové těsto skvěle umí paní Marie Opolcrová 

3. Staročeské koláče plněné povidly, mákem i tvarohem paní Miroslavy Rousové

4. Neodoatelné plněné vdolečky paní Ivety Štampachové 

5. Vychytané šlehačkové rohlíčky paní Jarušky Štoudkové

6. Lehký tvarohový dort s malinami paní Andrey Vanišové