Jak se šalvěj lékařská pěstuje

U nás ve volné přírodě neroste, ale můžeme ji pěstovat na zahrádce nebo v květináči. Jedná se o vytrvalou silně aromatickou rostlinu, která dorůstá výšky asi 70 cm. Kvete nafialovělými květy, ale ne každým rokem. Tahle trvalka vyžaduje propustnou půdu a slunné stanoviště, přivítá vápnění půdy. Není náročná na zálivku, naopak v zimě musíme dát pozor na přemokření. Na zimu je potřeba rostlinu zakrýt, aby nevymrzla.

Kvetoucí šalvěj
Kvetoucí šalvěj
Zdroj: Zdena Nováčková

Proč a jak šalvěj lékařská léčí

Pro své účinky se sbírají listy v době, kdy není rostlina v květu, protože mají vyšší koncentraci účinných látek. Při umělém sušení by teplota neměla překročit 35 °C. Šalvěj obsahuje především silice s různým podílem cineolu, thujonu, kafru, borneolu a salviolu. třísloviny, triterpenoidy, hořčiny, laktony, saponiny, pryskyřice, vitaminy řady B a fytoestrogeny. Výborná je schopnost šalvěje čelit psychickému rozladění, protože posiluje nervovou soustavu Její protizánětlivé účinky se dají velmi dobře využít při nachlazení, zlepšují především odkašlávání. Šalvějový odvar s medem během krátké doby uleví, zbaví nosohltan hlenů, také působí silně potopudně, což je žádoucí při nachlazení. Šalvěj také zlepšuje trávení, zabraňuje průjmům. Omezuje pocení včetně toho psychického původu, proto se často užívá v klimakteriu. Harmonizuje střeva, žaludek, žlučník a menstruační cyklus. Pozor šalvěj dokáže u kojících žen zastavit laktační proces. Ve vyšších dávkách působí toxicky, ale při vodním výluhu nic nehrozí. Toxicitu vykazují alkoholové a olejové výluhy, když přeženeme přípustné množství.

Šalvějový odvar
Šalvějový odvar
Zdroj: istock.com

Odvar ze sušené nebo čerstvé šalvěje (stačí nechat projít lístky šalvěje krátce varem a nechat 15 vyluhovat) můžeme využít jako kloktadlo, které pomáhá při bolestech v krku a navíc dezinfikuje ústní dutinu;. je to dobrá prevence proti kazivosti zubů, zbavení se aftů, a zaléčení vytrženého zubu, ale také paradentozy.

Domácí šalvějový sirup

Vhodná varianta pro zpracování šalvěje, kterou si pěstujeme doma, protože do jídla ji tolik nespotřebujeme a na kloktání ústní dutiny a krku stačí odvar z tří lístků.

Šalvěj si natrháme než rozkvete
Šalvěj si natrháme než rozkvete
Zdroj: Zdena Nováčková

Co budeme potřebovat

  • 300-400 g čerstvé šalvěje
  • 1 kg cukru
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • špetku skořice
  • vodku

Jak na to

1. krok

Čerstvou šalvěj dobře omyjeme, nadrobno nakrájíme, vložíme do1 litru vroucí vody a asi 1 – 2 minuty povaříme.

Šalvěj lékařská 4
Šalvěj lékařská 4
Zdroj: Zdena Nováčková

2. krok

Potom zakryjeme a necháme vyluhovat nejlépe jeden celý den.

Šalvěj lékařská 5
Šalvěj lékařská 5
Zdroj: Zdena Nováčková

3. krok

Následně výluh přecedíme skrz husté sítko a lístky důkladně vyždímáme.

Šalvěj lékařská 6
Šalvěj lékařská 6
Zdroj: Zdena Nováčková

4. krok

Do scezeného výluhu přidáme cukr (nejlépe třtinový), může být i o něco méně, ale měl by se dodržovat poměr jeden díl cukru a jeden díl tekutiny. Směs pomalu vaříme do konzistence sirupu. Do zhoustlé kapaliny přidáme citronovou šťávu a špetku skořice, obojí působí jako konzervant. Důkladně promícháme.

Šalvěj lékařská 7
Šalvěj lékařská 7
Zdroj: Zdena Nováčková

Prima tip

Nádobu, v které si sirup budeme skladovat, prolijeme vodkou, prodloužíme tak životnost sirupu. V lednici sirup vydrží přibližně jeden rok. Užívá se v případě potřeby 1 lžička třikrát denně v nápoji. Šalvějový sirup není určený k trvalému užívání a nehodí se pro malé děti.