Vazby se k usušení a skladování česneku využívají už tradičně. Za nať k sobě pevně svážeme několik kusů palic česneku, ty zavěsíme do průvanu na suchém a chladnějším místě. Takové najdeme například na půdě či ve stodole. Tam necháme česnek důkladně proschnout, aby nám přes zimu doma neplesnivěl a nehnil. Takto uvázaný by nám měl česnek vydržet nejméně do jara.

Netradiční uskladnění česneku = originální podzimní dekorace
Netradiční uskladnění česneku = originální podzimní dekorace
Zdroj: Jan Kundera

Základem správného uskladnění česneku je suché prostředí. Přitom není nutné skladovat česnek ve vyloženě chladném prostředí. Naopak, osvědčuje se teplota kolem 15 °C, maximálně ale 20 °C.

Jak uskladnit česnek
Jak uskladnit česnek
Zdroj: Pixabay

Prima tipy na uskladnění česneku

  • Suchý česnek se dá skladovat v nádobě z kameniny s uzavíratelným víkem.
  • Někdo palice skladuje uzavřené v obalech na vajíčka na větraném suchém místě (např. ve spíži).
  • Ideální je také pevná papírová krabice, do níž uděláme dírky.
  • Palici česneku rozdělíme na stroužky a zbavíme je slupek. Poté stroužky necháme v mikrotenovém sáčku zmrazit.
  • Česnek lze dlouhodobě uchovávat i naložením do soli. Čisté stroužky rozemeleme a smícháme se solí v poměru 200 g soli na 1 kg česneku. Takto uložený česnek ale částečně ztrácí své chuťové vlastnosti.
  • Dříve se dobře usušený česnek zbavený natí ukládal také na síta s pískem do temného a chladného místa ve sklepě.