Polévky z kysaného zelí jsou oblíbené hlavně ve střední Evropě: v Německu je populární Krautsuppe, na Slovensku kapustnice, v Čechách zelňačka, na Moravě kyselica... A vlastně se ani není čemu divit! Kysané zelí obsahuje nejen velké množství vitaminu C, který byl dříve na vesnicích v zimě nedostatkový, ale také třeba vitaminu B12, který pozitivně působí na nervy a působí proti depresi. Moderní studie prokázaly, že kysané zelí chrání před rakovinou jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání v něm totiž vznikají látky, které mají protinádorové účinky.

Valašská kyselica: kysané zelí chrání před rakovinou jater, plic, tlustého střeva a prsu
Valašská kyselica: kysané zelí chrání před rakovinou jater, plic, tlustého střeva a prsu
Zdroj: istock. com

Valašská kyselica: recept na polévku

Kyselica byla po staletí sytou a výživnou potravou valašských horalů. Jejím základem je to, co se v zimě nacházelo v každé chalupě: kysané zelí a brambory. A na přilepšenou se přidával domácí špek nebo klobáska. Zahušťovala se chlebovým kváskem nebo nastrouhaným bramborem, později jíškou z hladké mouky a zjemňovala smetanou. Mletá paprika se do ní přidávat může, ale nemusí. 

Recept na valašskou kyselicu z kysaného zelí a brambor
Recept na valašskou kyselicu z kysaného zelí a brambor
Zdroj: archiv Pražské řeznictví

Zhruba 3 větší brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a v osolené vodě vařte. V druhém hrnci poduste 400 g kysaného zelí i s nálevem a hrnkem vody. Přidejte koření  - 1 lžičku kmínu, 3 kuličky nového koření a 3 bobkové listy. Jakmile jsou brambory téměř měkké, přilijte je i s vodou k zelí. Orestujte na kostičky nakrájenou slaninu (120 g) s 1 najemno nasekanou cibulí. Přidejte na kolečka nakrájenou 1 klobásu. V  50 ml mléka dobře rozkvedlejte 1 lžíci hladké mouky, přilijte do zelí a důkladně rozmíchejte. Přidejte orestovanou slaninu s klobásou a vařte zhruba 15 minut. Sejměte z plotýnky, polévku osolte a opepřete a  dochuťte zakysanou  smetanou.