„Už je to alespoň osmnáct nebo dvacet let, co jsem byla na výstavě s názvem Květy pijí z knotů, a tam mně učarovala idea pěstování zeleniny v truhlíku,“ vzpomíná úspěšná a dlouholetá pěstitelka Libuše Janků ze Včelar. „A tak jsem si koupila své první truhlíky a knot a pájkou jsme do nich zespodu udělali dírky, kterými jsme knot provlékli.“ Takto připravený truhlík se naplní zeminou a osadí, a poté se vloží do vyšší podmisky. Do ní se pak leje voda a přidává hnojivo.

Pěstování zeleniny v truhlíku: takto připravený truhlík se naplní zeminou a osadí
Pěstování zeleniny v truhlíku: takto připravený truhlík se naplní zeminou a osadí
Zdroj: archiv FTV Prima

Pěstování zeleniny v truhlíku: celer, jarní cibulka i rajčata

Truhlík funguje tedy podobně jako samozavlažovací, jen voda je stále volně přístupná. „Což je v horkém létě opravdu velkou výhodou,“ poznamenává k tomu paní Janků, která tímto způsobem už celá léta pěstuje zeleninu. Zejména dobře se v truhlících daří celerům, ale také jarní cibulce, paprikám, rajčatům, ředkvičkám či kedlubnám. Substrát používá vlastní, z kompostu, a přihnojuje krystalickými hnojivy.

Pěstování zeleniny v truhlíku: dobře se v truhlících daří celerům, ale také jarní cibulce
Pěstování zeleniny v truhlíku: dobře se v truhlících daří celerům, ale také jarní cibulce
Zdroj: archiv FTV Prima

„Ve vedrech, která v létě panovala, vypije zelenina v truhlíku o šířce 60 cm za den tak 6 litrů vody,“ dodává paní Jank. Další výhody spatřuje v tom, že se nemusí k truhlíkům ohýbat, takže ji nebolí záda, a nezanedbatelný není ani fakt, že v truhlících nemůže značkovat její pejsek.

Pěstování zeleniny v truhlíku: truhlíky jsou na speciálně vyrobených zpevněných závěsech
Pěstování zeleniny v truhlíku: truhlíky jsou na speciálně vyrobených zpevněných závěsech
Zdroj: archiv FTV Prima

Pěstování zeleniny v truhlíku: co s truhlíky po sklizni 

Truhlík naplněný bohatou úrodou je velice těžký, a proto je má paní Libuše na speciálně vyrobených zpevněných závěsech. „Po sklizni se substrát vysype zpět na kompost a truhlíky se musí před zimou důkladně vyčistit, vydezinfikovat, nechat usušit, stejně jako knoty,“ uzavírá pěstitelka. „Ale jeden truhlík s celery si schovávám vždy dovnitř domů na parapet, takže mám po celou zimu k dispozici na vaření zelenou nať i čerstvou bulvu.“

Pěstování zeleniny v truhlíku: pěstitelka Libuše Janků ze Včelar s Láďou Hruškou
Pěstování zeleniny v truhlíku: pěstitelka Libuše Janků ze Včelar s Láďou Hruškou
Zdroj: archiv FTV Prima