Bůček pečený na bílém zelí a černém pivu

Co je na pečený bůček na zelí potřeba

  • 4 stroužky česneku
  • 2 menší cibule
  • 1 sklenice nebo 1 balení bílého kysaného zelí
  • 1 kg vepřového bůčku
  • 2 lžíce oleje
  • 500 ml černého piva
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • kmín
  • hotová jíška (nemusí být)

Jak při přípravě pečeného bůčku na zelí postupovat

Bůček očistíme a nakrájíme na větší kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Maso osolíme, opepříme, promícháme s česnekem a olejem. Necháme několik hodin rozležet. Cibule oloupeme a rozdělíme na klínky. Zelí necháme okapat a rozprostřeme na dno pekáčku. Na něj poklademe klínky cibule a navrch maso. Okmínujeme, vložíme do trouby předehřáté na asi 220 °C a pečeme za občasného podlévání pivem a vlastní šťávou doměkka. Kousky masa během pečení několikrát obrátíme, aby získaly z obou stran pěknou zlatavou barvu. Měkké maso vyjmeme a zelí se šťávou můžeme podle potřeby mírně zahustit hotovou jíškou. Na talíře rozdělíme zelí s výpekem a pečeným masem a podáváme s bramborovým knedlíkem.

Bůček pečený na bílém zelí a černém pivu
Bůček pečený na bílém zelí a černém pivu
Zdroj: archiv Pražské řeznictví

Pečený bůček plněný klobásou a zelím

Co je na pečený bůček s klobásou potřeba

  • 450 g vepřového bůčku
  • 200 g klobásy cigáro
  • 500 g kysaného zelí
  • 4 červené cibule
  • 500 ml světlého piva
  • mletý černý pepř
  • sladká paprika
  • sůl

Jak při přípravě pečeného bůčku s klobásou postupovat

Bůček rozkrojíme na co největší plát, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Poklademe okapaným kysaným zelím, klobáskou a zatočíme roládu. Nakrájíme na plátky, každý zpevníme dvojitou nití. Dáme do pekáčku, posypeme nakrájenou červenou cibulí, zalijeme pivem a necháme v chladu rozležet. Pečeme nepřikryté asi 40 minut v horké troubě (asi 230 °C) bez podlévání. Podáváme i s nití a opečenými brambory nebo pečivem.

Pečený bůček plněný klobásou a zelím na pivu
Pečený bůček plněný klobásou a zelím na pivu
Zdroj: archiv Pražské řeznictví