Ostružiny jako pikantní přírodní lék 

Ostružiník křovitý (Rubus fruticosus) a jeho plody ostružiny jsou především lesním ovocem, ale dnes nechybí ani na žádné zahradě. Pro terapeitické účely jsou vhodnější plody a listy divoce rostoucích rostlin, ale ani ty zahradní nezatracujte. Rychle doplní energii a tekutiny, obsahují snadno stravitelné cukry a až 80 procent vody. Hodí se i při hubnutí – ve 100 g je jen 200 kJ. Umí toho ale daleko víc. Skvěle působí proti průjmu, bolesti v krku, podpoří léčbu chřipky, angíny či kašle a odvar z listů je prostředkem na léčbu kožních nemocí. Ostružiny se doporučuje jíst při revmatismu, vysokém krevním tlaku a ateroskleróze. Nálev nebo odvar z ostružinových listů působí především jako prostředek proti průjmům a obecně zažívacím potížím, ale také jako prevence paradentózy. Protože se pyšní protizánětlivými účinky, lze je použít i jako kloktadlo nebo obklad špatně se hojících ran. Nálev z listů: 2 lžičky sušených listů zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut vyluhovat, sceďte. Pijte 2–3x denně. 

Prima tip pro muže: nápoj na zvýšení potence

Speciálně pány jistě zaujme informace, že ostružiny pomáhají při poruchách erekce a zvyšují potenci: 3 lžíce plodů zalijte 1 litrem studené vody, přikryjte, nechte 20 minut odstát, pak přiveďte k varu, sejměte, přikryjte pokličkou a po 30  minutách slijte do termosky. Vlažný odvar popíjejte během dne jako kúru po dobu 4–6 týdnů.

Odvar z ostružin pomáhá při poruchách erekce a zvyšuje potenci
Odvar z ostružin pomáhá při poruchách erekce a zvyšuje potenci
Zdroj: istock.com

Ostružiny v kuchyni

Ostružiny dozrávají postupně celé léto, někde až do konce září. Stačí, když je budete sklízet jednou týdně. Kterou ostružinu si máte utrhnout? To poznáte jednoduše podle barvy – dobře vyzrálé plody ostružiníku křovinatého jsou téměř černé, příjemně pikantní a šťavnaté. Pokud zralé plody ihned po utržení nesníte a hodláte je uchovat až pro pozdější spotřebu, je nutné, abyste je rychle tepelně zpracovali (zavařeniny, moučníky apod.), usušili nebo zamrazili. Ostružiny velmi snadno plesniví, hlavně pokud jsou ve vyšší vrstvě. Chcete-li si je nechat déle čerstvé, odstřihněte plody i s celým výhonem. Ale ani tak nevydrží svěží déle než dva až tři dny.

Ostružiny velmi snadno plesniví, hlavně pokud jsou ve vyšší vrstvě
Ostružiny velmi snadno plesniví, hlavně pokud jsou ve vyšší vrstvě
Zdroj: istock.com

Prima tip: recept na ostružinové želé

Na pikantní zavařeniny jsou ostružiny ideální
Na pikantní zavařeniny jsou ostružiny ideální
Zdroj: Dr.Oetker

Zralé ostružiny (asi 1,3 kg) omyjte, nechte oschnout a v odšťavňovači si udělejte šťávu. Odměřte 700 ml šťávy a dobře ji rozmíchejte v hrnci s 1 lžičkou kyseliny citronové a 1 balením želírovacího ovocného cukru Dr.Oetker. Směs přiveďte za stálého míchání k varu a minimálně 3 minuty nechte za stálého míchání povařit. Během vaření přidejte půl lžičky mletého koření (skořice, hřebíček, kardamom, koriandr). Pak sejměte z plotny. Směsí okamžitě naplňte až po okraj šroubovací sklenice (3 po 375 ml) . Pevně je uzavřete, obraťte a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Jak ostružiny pěstovat na zahradě

Ostružiník křovitý (Rubus fruticosus) roste bez problému na každé středně těžké půdě. Není přehnaně náročný ani na péči, ani na výživu. U ostružiníku se dává přednost jarní výsadbě, i když se dá vysazovat i na podzim. V takovém případě musíte stanoviště pohnojit uleželým kompostem a zkypřit. Vysazujte jednoleté výhony ostružiníku se dvěma až třemi adventivními pupeny, umístěnými na podzemní části oddenku. Rostliny vysazujte ve vzdálenosti asi 3 metry.

Ostružiník křovitý (Rubus fruticosus) není náročný ani na péči, ani na půdu
Ostružiník křovitý (Rubus fruticosus) není náročný ani na péči, ani na půdu
Zdroj: istock.com

Aby ostružiníky stále dobře plodily a odolávaly chorobám, potřebují důkladný a pravidelný řez, který zvyšuje násadu plodů, bez něj by vznikalo husté, téměř neproniknutelné a málo plodící houští. Mladé pruty sestřihujte ihned po vysazení na délku asi 25 cm. Z kořenů pak nechávejte vyrůst každoročně šest mladých silných výhonů, ostatní odstraňte. Šlahouny z paždí listů v létě zkraťte na dva až tři pupeny. Po sklizni odstraňte všechny odplozené větve těsně nad zemí a také zkracujte jednoleté výhony, aby dřevo před zimou dobře vyzrálo. Rostliny po sklizni jen mělce okopejte. Kořeny totiž nemají hluboko, takže musíte být opatrní, abyste je nepoškodili. Dále je dobré je přihnojit kompostem, jakékoliv hnojení ostružiníku musí být bez vápna. 

Aby ostružiníky stále dobře plodily a odolávaly chorobám, potřebují důkladný a pravidelný řez
Aby ostružiníky stále dobře plodily a odolávaly chorobám, potřebují důkladný a pravidelný řez
Zdroj: istock.com