Zatracované sádlo není tak škodlivé, jak se často tvrdí a našemu zdraví v mnohém spíše prospívá. Vepřové sádlo má optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou vázány v tucích, a tak pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, působí preventivně proti cukrovce, brání předčasné ateroskleróze a vysokému krevnímu tlaku. Vepřové sádlo navíc neobsahuje transmastné kyseliny, umělá barviva a dochucovadla, které najdeme v průmyslově vyráběných tucích. Kromě toho si na sádle mohou pochutnat i lidé s intolerancí na laktózu, kteří nemohou máslo.

Sádla ve vánočním cukroví se nebojte - v syrovém těstě ho sice možná ucítíte, ale po upečení zmizí.
Sádla ve vánočním cukroví se nebojte - v syrovém těstě ho sice možná ucítíte, ale po upečení zmizí.
Zdroj: istock.com

Recept na sádlové kuličky s džemem

Ze 170 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g čistého vepřového sádla a 2–3 lžic kvalitního kakaa vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici do druhého dne rozležet. Ze studeného těsta oddělujeme malé kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky o průměru zhruba 2 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a do středu každé kuličky vytlačíme důlek buď obráceným koncem vařečky, nebo klidně prstem. Plech vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme přibližně 10 minut. Upečené cukroví necháme vychladnout a potom je naplníme džemem (Extra Jam Višeň) a ozdobíme mandlí. Dáváme pozor, aby se nepřipálily, rády totiž hořknou.

Recept na staročeské sádlové kuličky s džemem a mandlemi
Recept na staročeské sádlové kuličky s džemem a mandlemi
Zdroj: archiv receptyschuti.cz

Recept na sádlové kuličky s lískovými oříšky

Smícháme 250 g čistého sádla, 250 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 1 lžičku kakaa a 1 lžičku nastrouhané citronové kůry. Přidáme 1 vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme nejméně 3 hodiny v ledničce. Z vychlazeného těsta tvarujeme malé kuličky a doprostřed každé vmáčkneme lískový oříšek (bez slupky). Pečeme pomalu v troubě předehřáté na 160 °C 12–15 minut.