Co na ovarovou polévku potřebujeme

  • silný vepřový vývar
  • vepřovou krev
  • mleté nové koření
  • drcený kmín
  • česnek
  • majoránku
  • pepř
  • sůl
  • vařené kroupy
Recept na ovarovou polévku je od Jany Poláškové z Tvarožné Lhoty
Recept na ovarovou polévku je od Jany Poláškové z Tvarožné Lhoty
Zdroj: archiv FTV Prima

Jak při vaření ovarové polévky postupujeme

1. krok: základem ovarnice  je zabijačkový vývar

Použijeme vývar, ve kterém se předtím vařily droby, jitrnice a jelítka. Do polévky použijeme také všechny zbytky, které ze zpracování masa zůstaly v masovém mlýnku.

Recept na ovarovou polévku: základ je zabijačkový vývar
Recept na ovarovou polévku: základ je zabijačkový vývar
Zdroj: archiv FTV Prima

2. krok: do vychladlého vývaru nalijeme krev

Vepřovou krev přilijeme do vychladlého vývaru a rozmícháme. Kdybychom ji nalili do horkého vývaru, srazila by se.

Recept na ovarovou polévku: do vychladlého vývaru nalijeme krev
Recept na ovarovou polévku: do vychladlého vývaru nalijeme krev
Zdroj: archiv FTV Prima

3. krok: krev s vývarem 5 minut vaříme

Krev naředěnou vlažným vývarem nalijeme do horkého vývaru a dochutíme kořením. Vše společně pět minut povaříme. Uvařené kroupy dáme na talíř a zalijeme polévkou. Kroupy nikdy  nedáváme do polévky dopředu, aby nezkysla.

Recept na ovarovou polévku: krev s vývarem povaříme
Recept na ovarovou polévku: krev s vývarem povaříme
Zdroj: archiv FTV Prima