Co budete potřebovat na tabulku z vosku

  • včelí vosk
  • plecháček
  • rámeček na obrázek
  • tavnou pistoli
  • fén nebo horkovzdušnou pistoli
  • tupý předmět na psaní a plochý na hlazení
Mazací tabulka z vosku: co budete potřebovat
Mazací tabulka z vosku: co budete potřebovat
Zdroj: Hana Hořáková

Jak budete postupovat při vyrábění tabulky z vosku

1. krok: rozehřejte vosk

Včelí vosk rozehřejte ve vodní lázni. Do kastrůlku s vodou dejte plecháček s voskem a zahřívejte na plotýnce.

Mazací tabulka z vosku: rozehřejte vosk
Mazací tabulka z vosku: rozehřejte vosk
Zdroj: Hana Hořáková

2. krok: připravte si rámeček

V čase, kdy se vám rozehřívá vosk, si připravte rámeček. Použijte běžný rámeček na obrázky a na zadní straně spojte dno a rám horkým lepidlem z tavné pistole.

Mazací tabulka z vosku: připravte si rámeček
Mazací tabulka z vosku: připravte si rámeček
Zdroj: Hana Hořáková

3. krok: nalijte vosk

Vezměte rozehřátý vosk a nalijte do rámečku a nechte ztuhnout.

Mazací tabulka z vosku: nalijte vosk
Mazací tabulka z vosku: nalijte vosk
Zdroj: Hana Hořáková

4. krok: začněte psát

Tupým hrotem, začněte psát. My jsme použili od kováře udělaný hrot, přímo k tomuto účelu, na konci s hladítkem. Ale můžete použít i opracovaný klacík.

Mazací tabulka z vosku: začněte psát
Mazací tabulka z vosku: začněte psát
Zdroj: Hana Hořáková

5. krok: písmo uhlaďte

Máte-li destičku popsanou a chcete písmo smazat, přiberte si na stírání tupý předmět, který je alespoň 1,5 cm široký, například příborový nůž bez zoubků.

Mazací tabulka z vosku: písmo uhlaďte
Mazací tabulka z vosku: písmo uhlaďte
Zdroj: Hana Hořáková

6. občas destičku zrenovujte

Je-li destička hodně popsaná a nerovná, tak ji čas od času vydlabejte a vosk znovu rozehřejte a nalijte do rámu. Popřípadě nahřejte horkovzdušnou pistolí.

Mazací tabulka z vosku: občas destičku zrenovujte
Mazací tabulka z vosku: občas destičku zrenovujte
Zdroj: Hana Hořáková

Prima rada

Vosk lze použít jakýkoliv, bílý, barevný, včelí i jiného složení, ale máme odzkoušeno, že včelí je nejlepší.