Svěží máta peprná (Mentha piperita) patří k nejznámějším léčivým bylinám, především díky své nezaměnitelné vůni. Jako léčivka vyniká dezinfekčními a antibakteriálními účinky, zvyšuje produkci žaludečních šťáv, povzbuzuje tvorbu a vylučování žluče, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče, a pomáhá tak lépe trávit. Nálev se používá se na osvěžení dechu i při zánětech horních cest dýchacích jako kloktadlo. Pomáhá také potlačit stres a zbavit se napětí. Mátový čaj popíjejí beduíni, aby je netrápilo horko na poušti, nálev z máty se doporučuje při migréně. Vůně čerstvé máty peprné údajně slouží jako prostředek vzbuzující lásku.

Domácí mátový sirup: ideální na ochucení nápojů nealkoholických i alkoholických
Domácí mátový sirup: ideální na ochucení nápojů nealkoholických i alkoholických
Zdroj: Petra Marková

Recept na domácí mátový sirup

Když máte na záhoně hodně máty peprné, udělejte si do zásoby domácí mátový sirup. Na podzim a v zimě si s ním můžete osladit bylinkový čaj proti nachlazení. V létě je výborný na ochucení nápojů nealkoholických i alkoholických koktejlů, skvěle se hodí na přípravu trendy domácích limonád -  sirup zřeďte vodou podle chuti, přidejte šťávu a několik kousků citronu, pomeranče nebo grepu, pár lístků čerstvé máty a kostičky ledu oživené zamraženými kvítky yzopu, brutnáku nebo sedmikrásek.

Co na mátový sirup potřebujete

  • velký svazek máty peprné, tj. asi 20 rostlin 40 cm vysokých
  • 1 kg krystalového cukru
  • 2 litry vody
  • 1 citron
  • citronová šťáva podle chuti
Suroviny na domácí mátový sirup
Suroviny na domácí mátový sirup
Zdroj: Petra Marková

Jak při přípravě mátového sirupu postupovat

1. krok: svařte vodu s cukrem

Nejprve nadrobno pokrájejte svazek čerstvé máty peprné. Do 2litrů vody nasypejte krystalový cukr, přiveďte k varu a až začne směs houstnout, přidejte mátu.

Domácí mátový sirup: svařte vodu s cukrem
Domácí mátový sirup: svařte vodu s cukrem
Zdroj: Petra Marková

2. krok: mátu rozmixujte s citronem

K mátě přidejte nadrobno nakrájený citron a rozmixujte tyčovým mixérem. Krátce povařte a přikryté nechte za občasného zamíchání 2 - 3 hodiny odstát.

Domácí mátový sirup: rozmixujte mátu s citronem
Domácí mátový sirup: rozmixujte mátu s citronem
Zdroj: Petra Marková

3. krok: hotový sirup sceďte

Krátce povařte a přikryté nechte za občasného zamíchání 2 - 3 hodiny odstát. Potom přeceďte, opět zahřejte téměř k bodu varu, přidejte dle chuti ještě šťávu z citronu a plníme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.

Domácí mátový sirup: nakonec sirup sceďte
Domácí mátový sirup: nakonec sirup sceďte
Zdroj: Petra Marková

Prima tip: mátový sirup do limonády

Mátu (asi 25 stonků) důkladně opláchněte, lístky otrhejte, zalijte je 2 litry studené převařené vody a nechte v chladu 24 - 48 hodin macerovat.  Pak lístky vyjměte a tekutinu sceťte přes hodně hustý cedník nebo plátno do hrnce. Pomalu zahřívejte, postuně přidávejte 1 kg cukru s 20 g kyseliny citronové. Přiveďte k varu. Zhruba 3 minuty povařte, pak nechte trochu zchladnout a ještě teplým sirupem plňte čisté sklenice, dobře uzavřete.