Meduňka lékařská

Meduňka lékařská (Melissa officinalis), jedna z nejaromatičtějších zahradních bylinek, voní citronu a medu. Šálek meduňkového čaje před spaním se považuje za zaručený recept proti nespavosti. Meduňka pomáhá snižovat psychické napětí, nervozitu, stres a pocity úzkosti. Má také zklidňující účinek na trávicí ústrojí, používá se meduňkový čaj také při žaludečních a střevních problémech. Listy sklízíme od jara do podzimu, čerstvé meduňkové listy jsou výborné na přípravu čaje, ale také do tvarohových pomazánek, ovocných salátů i smoothies, jako ozdoba dezertů a letních ledových nápojů. Nať si můžeme také nasušit do zásoby – sbíráme ji těsně před rozkvětem, kdy jako většina bylinek obsahuje nejvíce silic, a tak je její účinek nejintenzivnější a vůně nejpříjemnější. Na pěstování je meduňka nenáročná. V bylinkových spirálách jí vyhradíme nejníže položené místo, kde se zdržuje vlhkost. V suchu se jí nedaří. Ráda se sluní, ale bez problémů roste i v polostínu. Meduňkové drobné kvítky zbožňují včely.

Meduňka lékařská (Melissa officinalis): sirup proti stresu a nespavosti
Meduňka lékařská (Melissa officinalis): sirup proti stresu a nespavosti
Zdroj: pixabay.com a archiv Dr.Oetker

Recept: Meduňkový sirup proti stresu

Čerstvě utržené lístky meduňky (6 vrchovatých  hrstí) zalijeme 1 litrem vlažné převařené vody. Přidáme vymačkanou šťávu ze dvou velkých pomerančů  a přisypeme 2 balíčky cukru na sirupy Dr.Oetker.  Přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin v chladničce. Sirup scedíme a asi 5 minut povaříme. Naplníme do lahví, pečlivě uzavřeme víčkem a položíme asi na 20 minut naležato. Ředíme buď vodou podle chuti, nebo přidáváme do čaje.

Máta peprná

Nejčastěji se u nás pěstuje máta peprná (Mentha piperita), která je křížencem máty vodní a klasnaté. Zkusit můžeme i máty citronové, jahodové, ananasové, čokoládové či banánové. Skoro všechny máty rostou bujně, takže během léta hravě zaplevelí záhon. Praktické je pěstování ve velké nádobě, i na zahradě. Máta pomáhá při problémech s trávením. Mírní žaludeční nevolnost, křeče a nadýmání. Povzbuzuje chuť k jídlu, proto je vhodné popíjet mátový čaj při dlouhodobém nechutenství. Mátový sirup  a inhalace jsou vhodné  při nachlazení. Listy trháme po celou sezonu. Čerstvé se hodí do pomazánek, okurkového a ovocného salátu, k dezertům, na vařené nové brambory, k jehněčímu masu a do nádivek. Neobejde se bez ní populární mojito - koktejl z bílého rumu, třtinového cukru, limetky, ledu a spousty čerstvé máty. Skvělá je v létě v ledové  vodě s citronem nebo s okurkou.

Máta peprná (Mentha piperita): meruňkový džem pro chuť a dobré zažívání
Máta peprná (Mentha piperita): meruňkový džem pro chuť a dobré zažívání
Zdroj: pixabay.com a archiv Dr.Oetker

Recept: Meruňkový džem s mátou pro chuť i dobré zažívání

Na malé kousíčky nakrájíme 2 kg omytých a vypeckovaných dobře vyzrálých meruněk, přidáme 2 sáčky balíčku Gelfix Klasik rozmíchaného se 4 lžícemi cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme 2 kg cukru krystalu a 14 – 20 čerstvě utržených lístků máty peprné. Za stálého míchání opět přivedeme k varu. Povaříme 5 minut a odstavíme. Odebereme případnou pěnu a vyjmeme mátu. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme stát na víčku asi čtvrt hodiny. Pro výraznější mátovou chuť džemu můžeme lístky máty v džemu nechat.