Levandule patří hlavně ve Středomoří k nejoblíbenějším aromatickým rostlinám, uplatňuje se v kosmetice, využívá se jako aromatické koření a hojivá léčivka. Čerstvé i sušené modrofialové květy levandule můžete přidávat do ovocných salátů, míchaných nealko i alko nápojů, zapéct do perníku a dalších moučníků nebo jimi okořenit maso při grilování. Levanduli do jídla přidávejte jen přiměřeně, protože má pronikavou chuť a vůni, které nemusí být každému příjemné.

Levandulový sirup

Nastříhejte si 4 hrsti levandulových květů a zalijte 1 litrem vlažné převařené vody. Přidejte 2 na plátky nakrájené citrony a 2 lžičky kyseliny citronové. Potom nasypejte 2 balíčky cukru na sirup Dr. Oetker a nechte přes noc v ledničce. Druhý den směs sceďte přes husté sítko nebo gázu. Sirup přiveďte k varu a 5 minut mírně povařte. Seberte případnou pěnu a horký sirup nalejte do zahřátých lahví. Lahve důkladně uzavřete víčky a asi na 20 minut je položte vodorovně. Sirup můžete použít třeba do letní domácí limonády, nebo na ochucení čaje.

Recept na levandulový sirup
Recept na levandulový sirup
Zdroj: pixabay. com a archiv Dr.Oetker

Levandulový cukr

Čtvrt kila cukru a 3 lžičky čerstvě utržených levandulových květů (nebo 1 lžičku sušených) promíchejte, dejte do sklenice, přidejte 1-2 celé snítky, uzavřete a nechte na tmavém a suchém místě zhruba 10 dnů. Občas protřepejte. Nebo můžete cukr a květy rozmixovat, pak můžete levandulový cukr použít už po několika dnech. Dobře uzavřený a uskladněný vydrží i rok. Hodí se do těsta na nejrůznější moučníky, bábovky, vánoční cukroví, vynikající je do ovocných salátů, zmrzlin, limonád a do čaje.

Recept na levandulový cukr
Recept na levandulový cukr
Zdroj: pixabay. com a istock.com

Levandulový džem

Do hrnce vložíte 1 kg odpeckovaných a na malé kousky nakrájených meruněk a 5 lžiček čerstvých levandulových kvítků. Smíchejte 1 balíček Gelfix Super 3:1 se s 20 g cukru a přidejte k ovoci. Za stálého míchání přiveďte k varu asi 1 minutu povařte. Vsypte 330 g cukru a dál za stálého míchání minimálně 5 minut vařte. Sejměte a hned džemem naplňte až po okraj 3 sklenice à 375 m. Uzavřete, obraťte dnem vzhůru a 10 minut nechte stát na víčku. Namísto čerstvých levandulových kvítků můžeze použít 2 lžičky sušených.

Recept na levandulový džem
Recept na levandulový džem
Zdroj: pixabay. com a archiv Dr.Oetker