Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) si svou přezdívku královna zimního lesa opravdu zaslouží a sluší jí, neboť v sobě spojuje jakousi vznosnou eleganci velkých plodnic s vynikajícími chuťovými a léčivými vlastnostmi. Hlíva je právě tou houbou, kterou – dodanou z průmyslových pěstíren – kupujeme v supermarketu nebo v lékárně, ačkoli bychom si ji mohli poměrně snadno nalézt v přírodě a učinit tak zároveň ještě něco navíc pro své zdraví. Poznáme ji opravdu lehce, a kdybychom ji náhodou zaměnili s její blízkou příbuznou, žloutnoucí hlívou plicní, nic by se nestalo, obě totiž patří k výborným jedlým houbám. Hlíva ústřičná se vyznačuje lasturnatým tvarem plodnic, jenž odpovídá jejímu druhovému jménu – připomíná tedy poněkud větší ústřice. Vyrůstá nejčastěji ve vrstvách či trsech, které mohou dosahovat hmotnosti až několika kilogramů. Roste, a dokonce přirůstá přes celou zimu, a to jak na živých, tak odumřelých kmenech listnatých stromů.

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) se vyznačuje lasturnatým tvarem plodnic, které připomínají poněkud větší ústřice
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) se vyznačuje lasturnatým tvarem plodnic, které připomínají poněkud větší ústřice
Zdroj: Jaroslav Vanča

Hlíva ústřičná léčivá

Již dlouho je lékařsky prokázáno, že konzumace hlívy ústřičné posiluje imunitu, zvyšuje odolnost proti infekcím i celkovou kondici, příznivě ovlivňuje stav cévního systému a hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá při cukrovce, alergii a různých kožní onemocněních.

Hlíva ústřičná masožravá

Věřili byste tomu, že je hlíva masožravá? Její mycelium (podhoubí) totiž dokáže polapit a pozřít některé druhy hlístic, jež patří k důležitým půdním organismům. Chytá je po pytláckém způsobu do oka, spleteného z myceliových vláken. Toxiny hlívy hlístici ochromí a houbová vlákna pak mohou nerušeně prorůstat do těla oběti a v podstatě ji zaživa vysát…

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) posiluje imunitu, zvyšuje odolnost proti infekcím
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) posiluje imunitu, zvyšuje odolnost proti infekcím
Zdroj: Jaroslav Vanča

Hlíva ústřičná v kuchyni

Hodí se do všech houbových jídel, k nakládání do octa i k sušení, dobrá je v zeleninových salátech, výtečná je i uzená. Hlíva ústřičná má vskutku delikátní chuť, a tak by byla škoda ji využít jen tak obyčejně do bramboračky či houbové smaženice (i když i to je možné). Nejvíce jí sluší kombinace se smetanou. Očištěnou hlívu nakrájejte na širší proužky a spolu s na kolečka pokrájenou šalotkou osmahněte na másle. Podlijte drůbežím vývarem, přidejte bílý pepř a asi 20 minut vařte. Pak přidejte smetanu, promíchejte, podle chuti osolte a prohřejte. Nakonec lze (ale není to nutné) zahustit světlou jíškou a ještě krátce povařit. Takto připravenou omáčku podávejte s kuřecím masem a noky. Ale výborná je i jako polévka s širokými nudlemi – na talíři můžete posypat parmazánem. Ti největší labužníci hlívu s menším množstvím smetanové omáčky vloží do zapékací misky, posypou sekanými mandlemi a rozdrobenou nivou a dají zapéct. Podává se s opečeným bílým chlebem.