Kopr vonný (Anethum graveolens) má výraznou charakteristickou vůni. Rostlina je bohatá na vitamin C i minerály, obsahuje mj. vápník, hořčík a železo. Jako mnohé jiné bylinky se do jídel přidává jako koření proto, aby ulehčil trávení. Pomáhá totiž při poruchách trávicího traktu a zvyšuje chuť k jídlu. Koprový čaj se díky svým močopudným vlastnostem doporučuje na ledvinová onemocnění. Kopr také podporuje tvorbu mateřského mléka, mírní záchvaty kašle, uklidňuje a pomáhá při nespavosti. Žvýkání koprových semen přináší vonný dech, takže se dá použít i jako žvýkačka.

Jak budeme postupovat při pěstování

1. krok

Kopr je na pěstování nenáročná aromatická zelenina. Vyhovují mu hlinité, propustné a lehčí půdy s dostatečnou zásobou živin. Nesnáší půdy těžké a zamokřené, suché polohy a kamenité půdy. Je citlivý na hnojiva obsahující chlór.

Kopr vonný je zelenina, koření i léčivka aneb I v srpnu ještě máme čas, abychom ho začali pěstovat  1
Zdroj: SEMO

2. krok

Vyséváme ho přímo na záhon nahusto do hloubky 2 cm (vyžaduje mělký výsev) do řádků zhruba 20 cm vzdálených, po výsevu je vhodné pozemek uválet. Z porostu odstraňujeme plevel a půdu kypříme. Vzchází za 21 dnů.

Kopr vonný je zelenina, koření i léčivka aneb I v srpnu ještě máme čas, abychom ho začali pěstovat  2
Zdroj: Pixabay

3. krok

Kopr nazeleno sklízíme do svazečků 15–20 cm jako vysokou mladou nať, ke konzervování a sušení můžeme sklízet nať až do doby květu.

Kopr vonný je zelenina, koření i léčivka aneb I v srpnu ještě máme čas, abychom ho začali pěstovat  3
Zdroj: SEMO

Není kopr jako kopr: odrůdy pro podzimní výsev

Můžeme zvolit tradiční, osvědčenou odrůdu Hanák® s jemnou kořenitou chutí a bohatou zelenou hmotou. Rostlina je středně vysoká, v plném růstu 80–100 cm, středně olistěná s jasně zeleným listem. Konzumní část je list, který se řeže s celou mladou, 15–20 cm vysokou rostlinou u země. Má výhodný poměr listů k celkové hmotě.

Za vyzkoušení stojí velmi vzrůstná odrůda kopru Mamut s vysokým výnosem zelené hmoty. List je tmavě zelený s výrazně kořeněnou vůní a chutí, vhodný na sušení i mražení.

Opakem Mamuta je kompaktní odrůda Compakt, určená pro pěstování v truhlících a květináčích. Vyniká jemnou kořenitou chutí a bohatou zelenou hmotou. Rostlina je nízká, v plném růstu 30–40 cm vysoká, bohatě olistěná s tmavě zeleným listem. Sklízíme celé rostliny, jakmile dorostou výšky 15 až 20 cm.

Srovnání (zleva)  HANÁK, COMPACT, MAMUT
Srovnání (zleva) HANÁK, COMPACT, MAMUT
Zdroj: SEMO

Prima tip

V kuchyni se kopr vonný používá se především jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu i syrové zeleniny, do mléčných omáček a polévek, pomazánek a salátů. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládanou zeleninu.

Kopr a okurky k sobě patří
Kopr a okurky k sobě patří
Zdroj: Pixabay

Na zimu konzervujeme nasekané koprové natě do soli či do octa. Sklizenou nať lze dobře sušit ve stínu, při umělém dosoušení nesmí teploty překročit 35 °C, jinak voňavý a velmi snadno prchavý éterický olej vytěká; proto přidáváme kopr do teplého jídla až těsně před podáváním. Sušený kopr uchováváme v dobře těsnících nádobách.