Co na utopence potřebujeme

  • 15 špekáčků
  • 800 g cibule
  • pepř
  • párátka
  • 750 ml vody
  • 500 ml octa
  • 18 kuliček nového koření
  • 18 kuliček pepře
  • 2 lžíce cukru
  • 8 feferonek
  • špetka soli
Co na utopence potřebujeme
Co na utopence potřebujeme
Zdroj: archiv FTV Prima

Jak při přípravě utopenců postupujeme

1. krok: připravíme si nálev

Na nálev svaříme v hrnci vodu, ocet, cukr, sůl, kuličky pepře a nového koření a feferonky. Vaříme 10 minut. Poté feferonky vyndáme a nálev necháme vychladnout.

Recept na utopence: připravíme si nálev
Recept na utopence: připravíme si nálev
Zdroj: archiv FTV Prima

2. krok: nakrájíme cibuli

Cibuli oloupeme a nakrájíme na půl kolečka.

Recept na utopence: nakrájíme cibuli
Recept na utopence: nakrájíme cibuli
Zdroj: archiv FTV Prima

3. krok: špekáčky naplníme cibulí

Špekáčky oloupeme a podélně na střed rozkrojíme, ovšem nedořízneme až do konce. Posypeme je mletým pepřem a naplníme pokrájenou cibulí. Propíchneme naskrz párátkem, aby držel pohromadě.

Recept na utopence: špekáčky naplníme cibulí
Recept na utopence: špekáčky naplníme cibulí
Zdroj: archiv FTV Prima

4. krok: špekáčky vyskládáme do sklenice

Takto připravené špekáčky vyskládáme do velké zavařovačky, jejíž dno jsme rovněž zaplnili pokrájenou cibulí. Špekáčky skládáme zaoblenou stranou podél stěny sklenice. Doprostřed každé vrstvy vložíme feferonku. Poslední vrstvu opět zakončíme cibulí.

Recept na utopence: špekáčky vyskládáme do sklenice
Recept na utopence: špekáčky vyskládáme do sklenice
Zdroj: archiv FTV Prima

5. krok: špekáčky s cibulí zalijeme nálevem

Zalijeme vlažným nálevem a sklenici uzavřeme. Necháme v ideálním případě týden uležet v lednici, alespoň pak dva dny.

Recept na utopence: špekáčky s cibulí zalijeme nálevem
Recept na utopence: špekáčky s cibulí zalijeme nálevem
Zdroj: archiv FTV Prima