Který kaštanovník má jedlé plody

Kaštanovníků je více druhů ale jedlý je pouze kaštanovník setý (Castanea sativa). Je to dlouhověký strom příbuzný dubům a bukům. Dosahuje až 20 či 25 m výšky, dvacetileté stromy mají asi 4–5 m. Název stromu – kaštan, Castanea, pochází ze staré řečtiny, odkud ho převzaly všechny evropské jazyky včetně češtiny. Díky podobnosti plodů kaštanovníku označujeme u nás rozšířenější jírovce maďaly také jako kaštany. Tzv. koňské kaštany však nejsou ani příbuzné, ani jedlé.

Jaké podmínky strom vyžaduje

Vzhledem k jejich přírodnímu výskytu nejsou náročné na umístění. Stromy u nás rostou v teplejších i chladnějších oblastech, snesou dobré oslunění i silné zastínění. Rostou i na velmi kamenitých a nehostinných stanovištích a bývají velmi dlouhověké, uvádí se, že rostou i déle jak tisíc let, a i poté přetrvávají a zmlazují se pomocí výmladků. Nemají rádi vápenité půdy, zpočátku je vhodné je zalévat a ochraňovat proti okusu. Rostliny v květináči lze sázet celoročně. Sází se od sebe asi 4–5 m.

kaštanovník setý (Castanea sativa)
kaštanovník setý (Castanea sativa)
Zdroj: Prima FTV

Jak množit

Množí se snadno ze semen, semenáče je však nutné vybírat z dobrých a osvědčených genotypů. Poprvé začínají plodit již třetím rokem. Možné je i roubování odrůd s většími plody, jejich pěstování však u nás nemá delší tradici a je vhodné jen do nejteplejších poloh. Stromy jsou velmi ozdobné jako parkové a zahradní dřeviny, mají jednu z nejkrásnějších korun. Podlouhlé zubaté listy kaštanu jsou tmavě zelené a kožovité. Kaštanovník je významnou medonosnou dřevinou a je také zdrojem, chemicky jinak nenahraditelných, tříslovin (taninů) pro koželužnictví. Právě svíravé účinky třísloviny jsou také hlavní složkou tradičního léčivého využití.

Kdy kvetou a dozrávají

Stromy kvetou dosti pozdě, v polovině června, kdy stromy bzučí včelami. Postupně se během léta zvětšují plody uzavřené v silně ostnitých číškách, které od konce září padají a zároveň pukají a velké hnědé plody – kaštany vypadávají na zem. Přestože mají stromy samčí i samičí květy pohromadě, je vhodné až nutné sázet stromy vedle sebe dva, a to kvůli opylení.

Plody kaštanovníku setého
Plody kaštanovníku setého
Zdroj: Prima FTV

Jak se plody upravují v kuchyni

Vaříme je ve vodě s naříznutou špičkou, poté je lze snadno loupat. Zvláště kolem Vánoc se pečou snad na všech tržištích. Tradiční delikatesou jsou například i ve vídeňských ulicích. Plody obsahují zejména škroby, významné jsou vysokým obsahem vlákniny. Kromě bílkovin obsahují významné minerální látky (K, P, Mg, Ca, Fe, Mn, Cu, Zn), a vitamíny (B komplex, C, kyselina listová a další).