Co budeme potřebovat

  • brambory
  • česnek
  • vejce
  • hladkou mouku
  • mléko
  • majoránku
  • uzenou krkovici s kostí
  • zelí
  • ocet
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • olej

Jak budeme postupovat

1. krok

Brambory oloupeme, omyjeme a do mísy nastrouháme najemno. Nastrouhané brambory vymačkáme a slijeme přebytečnou vodu se škrobem, díky tomu pak nemusíme přidávat tolik mouky. Hrstičku nastrouhaných brambor si dáme stranou a později použijeme k zahuštění zelí.

Kaplická cmunda 1
Kaplická cmunda 1
Zdroj: FTV Prima

2. krok

Vypracujeme těsto na bramboráky – do strouhaných brambor přidáme lisovaný stroužek česneku, vejce, sůl, pepř, majoránku, přilijeme mléko a na závěr přisypeme mouku. Mléko přidáváme proto, aby brambory nezhnědly. Těsto dobře prohněteme rukou. 

Kaplická cmunda
Kaplická cmunda
Zdroj: FTV Prima

3. krok

Uzenou krkovičku vykostíme. Maso dáme na pařák, aby se pěkně prohřálo.

Kaplická cmunda
Kaplická cmunda
Zdroj: FTV Prima

4. krok

Zelí propláchneme ve vodě a dáme zhruba na deset minut vařit spolu s kostí z krkovice. Poté přidáme na zahuštění nastrouhané brambory, které jsme si odložili stranou. Na závěr dochutíme kmínem a octem. 

Kaplická cmunda 2
Kaplická cmunda 2
Zdroj: FTV Prima

5. krok

Na pánvi rozehřejeme olej a smažíme bramboráky velikosti talíře. 

Kaplická cmunda 3
Kaplická cmunda 3
Zdroj: FTV Prima

6. krok

Hotový bramborák naplníme z poloviny zelím, poklademe plátkem uzeného masa a zabalíme.

Kaplická cmunda 4
Kaplická cmunda 4
Zdroj: FTV Prima

Taky se vám už sbíhají sliny?