Jak se rakytník řešetlákový pěstuje

Vytrvalý trnitý keř se zelenostříbrnými listy dorůstá do výšky až 2,5 m, pochází z oblastí severovýchodní Asie. Chcete-li mít kvalitní keř (rakytník je dlouhověký), pořiďte si sazenice v zahradnictví a ovocné školce. Poradí vám nejen s vhodnou odrůdou, ale doporučí i optimální množství rostlin. Vyšlechtěné odrůdy jsou vysoce mrazuvzdorné.

Pěstování rakytníku není nijak náročné
Pěstování rakytníku není nijak náročné
Zdroj: archiv redakce

Vysazuje se do řad s roztečí až 3 metry. Rakytník je keř dvoudomý, což znamená, že blízko sebe musí být vysazeny samčí i samičí keře. Větrosnubný keř má potom možnost opylení a vytvoření plodů. Obvykle se na jednu samčí rostlinu počítají dvě až tři samičí (samic může být až šest). Opylovače sázejte vždy z návětrné strany, tedy ze směru odkud fouká vítr, je dobré mít jako první samčí rostlinu. O jaké pohlaví rostliny jde, to poznáme až tak u tříletých semenáčků, samčí rostliny mají výrazně větší pupeny. Keřům se nebude dařit na místech trvale zastíněných, v přemokřených těžkých a kyselých půdách. Vápenitá zem rakytníku naopak prospívá, a přestože je nenáročný, přijme zavděk občasnou zálivkou při dlouhotrvajícím suchu – to platí zvláště o keřích mladších než čtyři roky.

Sběr a zpracování plodů rakytníku

Plody rakytníku řešetlákového se sbírají v srpnu až v říjnu, kdy jsou červenooranžové. Mohu se ale sbírat i v zimě, když mrzne. Zpracovávají se hned po sklizni (šťávy, marmelády atd.) – je žádoucí, aby nepřišly do styku s kovy a zbytečně dlouho se nezahřívaly. Při sběru buďte opatrní, jelikož trny rakytníku  jsou ostré a nepříjemně píchají do rukou. Plody se suší při mírné teplotě a na vzdušném místě. Správně usušený rakytníkový plod má svou přirozenou barvu a vůni. Usušené plody se uchovávají v dobře uzavřených tmavých nádobách.

Rakytník má ostré trny, tak si dávejte při sběru pozor
Rakytník má ostré trny, tak si dávejte při sběru pozor
Zdroj: istock.com

Proč a jak rakytník řešetlákový pomáhá

Oranžové plody rakytníku jsou koncentrátem vitaminů C, E, A, D, F, K a skupiny B. Dále obsahují minerální látky, organické kyseliny, flavonoidy (rutin, kvercetin), barviva, sacharidy a olej. Zásadní je také obsah alkaloidu hippopheinu, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon důležitý pro celkovou vitalitu. Díky tomu působí rakytník jako tzv. biogenní stimulátor, povzbuzují odolnost proti infekcím i stresu. Příznivě působí i na krevní oběh, působí hojivě na sliznice dýchacího i trávicího ústrojí. Pozitivně ovlivňuje činnost jater, plic a pankreatu, zlepšuje krevní oběh a peristaltiku. Snižuje sekreci žaludečních šťáv, podporuje hojení žaludečních a dvanácterníkových vředů, pomáhá při léčbě hemoroidů. Jako podpůrný prostředek se rakytník doporučuje při léčbě očních, kožních a infekčních chorob a také při nádorových onemocněních. Olej z rakytníku regeneruje tkáň při popáleninách, omrzlinách a drobných poraněních. Vhodný je při léčbě řady kožních onemocnění, zabraňuje vypadávání vlasů. Účinné látky jsou obsaženy i v listech, ale v menším množství. Listy se v tradiční medicíně užívají při revmatismu a dně.

Prima tipy pro zdraví i chuť

Rakytník řešetlákový 4
Zdroj: istock.com

Rakytníkový olej: Čerstvé plody (asi čtyři plné hrsti) rozdrťte, zalijte kvalitním olejem, rakytník musí být v oleji zcela ponořený a každý den směs důkladně protřepejte. Nechte 4 týdny vyluhovat, pak přeceďte přes plátno. Olej se skladuje v temnu a chladnu. Užívá se třikrát denně jedna lžička.

Posilující odvar: 2 lžíce bobulek zalijte 250 ml studené vody, 5 minut povařte, nechte částečně zchladnout, pak sceďte. Pije se vlažný dvakrát denně, můžete ho osladit medem.

Rakytník řešetlákový 2
Zdroj: archiv redakce

Bomba sirup: V odšťavňovači vylisujte ze zralých bobulí šťávu – odměřte si 1 litr šťávy a smíchejte s 1,5 kg cukru. Když se cukr rozpustí, nalijte sirup do vyvařených skleněných lahví. Dejte do lednice a pijte ředěný vodou při prvních příznacích nachlazení.

Rakytníkový prášek: Rakytníkové plody pomalu usušte a potom je umelte nebo rozmixujte. Drť skladujte v hermeticky uzavřené tmavé skleněné nádobě. Užívá se denně 1 lžička.

Rakytník řešetlákový 5
Zdroj: istock.com

Rakytníková marmeláda: Zralé plody rakytníku (1 kg) omyjte, podrťte, krátce povařte v troše vody, aby se nepřipálily. Propasírujte nebo rozmixujte. Pak přidejte 1sáček Gelfixu a přiveďte za stálého míchání k varu, vmíchejte 1 kg cukru a opět za stálého míchání 5 minut povařte. Sejměte z plotýnky a případnou pěnu odstraňte. Hotovou zavařeninu naplňte ihned do sklenic a uzavřete víčky. Sklenice nechte asi 5 minut stát dnem vzhůru.