Co budeme potřebovat

  • listy jitrocele kopinatého
  • 1 citron
  • 1 limetku
  • třtinový cukr (popř. med)
  • zavařovací sklenici
Jitrocelový sirup 2
Jitrocelový sirup 2
Zdroj: archiv FTV Prima

Jak na to

1. krok

Čerstvě natrhané a omyté listy jitrocele zbavíme kořínků. Citron a limetku omyjeme a nakrájíme na plátky.

Jitrocelový sirup 3
Jitrocelový sirup 3
Zdroj: archiv FTV Prima

2. krok

Vezmeme hrst listů, stočíme je na dno zavařovací sklenice a důkladně udusáme.

Jitrocelový sirup 4
Jitrocelový sirup 4
Zdroj: archiv FTV Prima

3. krok

Zasypeme cukrem a poklademe střídavě plátky citronu a limetky. Poté vtlačíme do sklenice další vrstvu jitrocelových listů, opět procukrujeme a přidáme plátky citrusů.

Jitrocelový sirup 5
Jitrocelový sirup 5
Zdroj: archiv FTV Prima

4. krok

Takto vrstvíme, dokud nebude sklenice plná.

Jitrocelový sirup 6
Jitrocelový sirup 6
Zdroj: archiv FTV Prima

5. krok

Naplněnou sklenici uzavřeme víčkem a necháme zhruba 10 dnů stát na slunném místě. Jitrocel pustí šťávu, kterou přecedíme a slijeme do uzavíratelné sklenice.

Jitrocelový sirup 7
Jitrocelový sirup 7
Zdroj: archiv FTV Prima

Užíváme po lžičkách jako léčivý sirup při nachlazení, zahlenění, kašli a kýchání.