Máta peprná (Mentha piperita) kromě dezinfekčních účinků  také podporuje tvorbu žluči, a tím napomáhá trávení, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče v trávicím traktu, i jinde. Už jen při letmém doteku máty nám na rukou ulpí její silná vůně, která nám protáhne dýchací cesty a uleví tak při nachlazení, zklidní mysl a navodí dobrou náladu. Na zklidnění zažívacích potíží stačí užívat jedna lžíce domácího mátového oleje denně, pravidelným nanášením na kůži se zase můžeme zbavit atopického ekzému. Mátu na léčivý olej trháme nejlépe za plného slunce a v plném květu, neboť tak obsahuje nejvíce silic a léčivých látek. Ale klidně použít můžeme použít i doma celoročně pěstovanou bylinku.

Máta peprná (Mentha piperita) má blahodárné účinky na lidský organismus
Máta peprná (Mentha piperita) má blahodárné účinky na lidský organismus
Zdroj: pixabay.com

Co na mátový olej potřebujeme

  • svazek čerstvé máty peprné
  • 500 ml olivového oleje
  • uzavíratelnou sklenice o objemu 750 ml

Jak při výrobě mátového oleje postupovat

1. krok: mátu nasekáme nebo nastříháme

Čerstvé lístky máty nasekáme nebo nastříháme a dáme je zhruba do poloviny sklenice.

Domácí mátový olej: mátu nasekáme nebo nastříháme
Domácí mátový olej: mátu nasekáme nebo nastříháme
Zdroj: archiv FTV Prima

2. krok: mátu zalijeme olejem

Mátu ve sklenici zalijeme olivovým olejem, všechna máta musí být pod hladinou.

Domácí mátový olej:  mátu zalijeme olejem
Domácí mátový olej: mátu zalijeme olejem
Zdroj: archiv FTV Prima

3. krok: sklenici dáme do vodní lázně

Sklenici dobře uzavřeme víčkem a sklenici vložíme na 30 minut do vodní lázně o teplotě 60 °C.

Domácí mátový olej:  sklenici vložíme do vodní lázně
Domácí mátový olej: sklenici vložíme do vodní lázně
Zdroj: archiv FTV Prima

4. krok: mátu necháme macerovat

Pak vyndáme a necháme zhruba týden macerovat. Po týdnu olej scedíme do láhve a skladujeme na tmavém místě.

Domácí mátový olej:  sklenici vyjmeme a mátu necháme macerovat
Domácí mátový olej: sklenici vyjmeme a mátu necháme macerovat
Zdroj: archiv FTV Prima