Jak proti chřipce: recept na zázvorový lektvar

Zázvor lékařský (Zingiber oficinale) pro zpracování se využívají oddenky rostliny, které mají silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Je vhodný při chřipce a nachlazení, protože celkově zlepšuje odolnost organismu. Na zázvorový lektvar potřebujete 500 ml vodky, 150 g nastrouhaného zázvoru, 6 lžic medu a 1 nakrájený citron -  všechno smíchejte a nechte 5 dnů vyluhovat. Potom sceďte a nalijte do uzavíratelné lahve. Pro preventivní kúru stačí každý večer stopečka lektvaru a chřipka nemá šanci.

Jak proti chřipce: zázvor lékařský (Zingiber oficinale)
Jak proti chřipce: zázvor lékařský (Zingiber oficinale)
Zdroj: istock.com

Jak proti chřipce: recept na rozmarýnový nápoj

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) je výborným pomocníkem při chřipce a nachlazení a při zahlenění průdušek a plic. Na rozmarýnový nápoj nejdříve vymačkejte šťávu z 8 citronů. Zbylou citronovou kůru spolu se dvěma šálky vody a dvěma šálky cukru přiveďte k varu, pak přidejte 8 větviček rozmarýnu. Vařte pomalu tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Potom přeceďte. Do zhruba 5litrové nádoby nalijete tři lahve kvalitního bílého vína, vymačkanou citronovou šťávu a  vyvařenou tekutinu z citronové kůry a cukru. Přidejte 3-4 snítky čerstvého rozmarýnu, promíchejte a nápoj je připravený ke konzumaci. Jako prevenci před virovou a bakteriální nákazou vypijte každý den asi 200 ml rozmarýnového nápoje.

Jak proti chřipce: rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)
Jak proti chřipce: rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)
Zdroj: istock.com

Jak proti chřipce: recept na rakytníkový sirup

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) má velké množství vitaminů i minerálních látek. Díky vysokému obsahu vitaminu C působí na posílení imunity. Přibližně 3 kg omytých plodů rakytníku pečlivě rozmačkejte a zalijte přibližně 2 l vlažné vody. Nechte nejméně 24 hodin macerovat. Potom přeceďte. Na 1 l šťávy přidejte 1 kg cukru a odpařujte do zhoustnutí. Sirup uchovávejte v lednici a spotřebujte do jednoho měsíce.

Jak proti chřipce: rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)
Jak proti chřipce: rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)
Zdroj: pixabay.com

Jak proti chřipce: recept na pečené černé jeřabiny

Jestli máte na zahradě černé jeřabiny (Aronia melanocarpa), využijte toho! Jsou  totiž plné vitaminů a zvyšují imunitu, proto je vhodné jejich užívání v zimním období. A také posilují močové ústrojí, které je chladnějším počasím ohrožené. Zhruba 1 kg  plodů rozložte do pekáče, posypejte 500 g  cukru a podlijte asi 200 ml vody. Pomalu je pečete v horkovzdušné troubě asi při teplotě 50 °C, dokud nepustí šťávu. Dávejte pozor, aby se nepřipálily; pokud se voda vydusí, přidejte podle potřeby další. Jakmile pustí bobule šťávu, naplňte směsí sklenice, uzavřeme je sklenic a ještě sterilizujte. Užívejte v chřipkovém období na posílení imunity 1 lžíci třikrát denně v čaji.

Jak proti chřipce: černé jeřabiny (Aronia melanocarpa)
Jak proti chřipce: černé jeřabiny (Aronia melanocarpa)
Zdroj: pixabay.com

Jak proti chřipce: recept na cibulovou šťávu

Klasika, která zlepšuje odkašlávání je připravená během chvilky, navíc ji můžou i malé děti od tří let. Dva díly najemno nakrájené nebo ještě lépe nastrouhané cibule (Allium cepa) zasypejte v misce a jedním dílem cukru. Místo cukru můžete použít i med. Nechte nejméně tři hodiny odstát, až cibule pustí šťávu. Cibulovou šťávu užívejte dvakrát denně, nejlépe ráno a večer jedna 1 lžičku. Působí antibioticky, regeneruje sliznice a zlepšuje odkašlávání, protože ředí hleny. Pozitivem je i to, že cibulové silice působí lehce sedativně, takže tlumí negativní pocity, které tělo zakouší rýmou a kašlem.

Jak proti chřipce: cibule kuchyňská (Allium cepa)
Jak proti chřipce: cibule kuchyňská (Allium cepa)
Zdroj: istock.com