V podomácku vyrobeném kečupu uchováte chuť léta dlouho do zimy, ale používat tuhle oblíbenou chuťovku (v tomto obzvlášť zdravém provedení) můžete začít prakticky ihned.

ASI 400 ML / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT

1 lžíce olivového oleje
3 malé cibule, oloupané a nadrobno nakrájené
1 stroužek česneku nakrájený nadrobno
½ lžičky sladké papriky
140 g rajčatové protlaku v biokvalitě
3 lžíce jablečného octa
150 g rajčatového pyré v biokvalitě
2 lžíce práškové stévie
½ lžičky sušené nebo čerstvé dobromysli
sůl a pepř

1. V kastrolu rozehřejte na středním stupni olej. Přidejte cibuli, česnek a papriku. Smažte, až cibule zvláční a hezky se obalí paprikou, 3 až 4 minuty.
2. Na nízkém stupni vmíchejte rajčatový protlak a ocet. Za stálého míchání povařte 1 až 2 minuty, pak vmíchejte rajčatové pyré, stévii a oregano. Na nejnižším stupni povařte ještě asi 2 minuty, až kečup zhoustne.
3. Osolte ho a opepřete, rozmixujte tyčovým mixérem a rozlijte do sklenic. V chladu vydrží asi týden.

Prima tip

V létě nebo při hojné úrodě domácích rajčat je samozřejmě použijte místo protlaku a pyré. Hotový kečup ještě protlačte sítem, aby byl homogenní, nebo rajčata předem krátce spařte horkou vodou a oloupejte.

Spoustu dalších vynikajících receptů najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH.

fresh 1
fresh 1
Zdroj: L. A. CREATIVE FOOD