Sníte-li velké množství jídla najednou, obzvlášť když se přecpete večer a jde o obtížně stravitelné pokrmy, dostaví se problém zvaný těžký žaludek. Klasické české štědrovečerní menu k němu má přímo nakročeno. Nejlepší prevencí je brát si od každého chodu jen malou porcičku, zůstat po jídle aspoň půl hodiny v klidu a večeřet dřív - asi 90 minut před spaním už radši nejezte vůbec nic. Odlehčete, co se dá! Smršť tučných a smažených pokrmů snadno vyvolá žlučníkový záchvat, s nímž můžete skončit i v nemocnici. Kombinovat těžká jídla s alkoholem je nejlepší způsob, jak si podráždit slinivku, nebo si dokonce způsobit její zánět, se kterým skončíte ve špitále určitě. Nestačí-li vám jedna sklenka, jezte jen lehce. Jestli si naopak nedokážete odepřít těžké jídlo, zapijte ho minerálkou. Představujeme vám 7 nejúčinnějších rostlin, které vám zaručeně pomohou přežít nadměrné hodování.

Zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) je prvotřídní přírodní pomocník, který vyřeší téměř všechny problémy s trávením

Bobkový list (Laurus nobilis) nebo také vavřín ušlechtilý zlepšuje činnost jater, podporuje tvorbu žluči a chrání před plynatostí

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) má uklidňující a hojivé účinky, je účinný při žaludečních a střevních kolikách

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) podporuje trávení, zklidňuje podrážděný žaludek, pomáhá předejít nadýmání a plynatosti

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je pomocník jater při zneškodňování škodlivin (chemické přídavky potravin, alkohol)

Popenec obecný (Glechoma hederacea) řeší mnohé problémy s trávením, má hojivé, dezinfekční i močopudné účinky

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) stimuluje činnost žlučníku, přispívá ke správnému trávení a působí proti průjmům