Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) neboli masák dokáže vytvářet své plodnice ve velkém množství i za suchého počasí, kdy růst jiných druhů hub zcela ustává. Proto ji můžeme nalézt i nyní, třeba v Krušných horách, jako se to poštěstilo i mně.

Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) neboli masák roste hojně i za suchého počasí
Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) neboli masák roste hojně i za suchého počasí
Zdroj: Jaroslav Vanča

Muchomůrka růžovka neboli masák

Masák vyniká statnými plodnicemi, rostoucími především ve smrčinách, ale můžeme ji nalézt třeba i v městském parku. Jejím charakteristickým určovacím znakem je svisle rýhovaný prstýnek na třeni, kuželovitá hlíza a především přítomnost narůžovělých skvrn po celé plodnici, především ale na bázi třeně, která i u nejmladších plodnic po odloupnutí vždy zrůžoví. Všimněme si i toho, že třeň je snadno vylomitelný a navíc (což je rovněž spolehlivý způsob určení) je již od mládí provrtán larvami bedlobytek. I klobouk bývá masově narůžovělý a posetý drobnými bradavkami. Muchomůrka růžovka je jednoznačně chutná houba, může se upravit na mnoho způsobů, skvělá je ve smaženici i v polévce, mladé plodničky se hodí k nakládání do octa. Jen od sušení poněkud odrazuje její drobivost. Výtečná je ovšem i sama o sobě: jednoduše osmažená s kmínem na másle. V tomto případě svou chutí opravdu připomíná maso, odtud je tedy odvozeno její lidové pojmenování.

Prima tip: masáková "svíčková"

Mrkev, celer, petržel a cibuli nakrájejte na drobné kostky, osmahněte na másle, podlijte troškou masového vývaru, přidejte nové koření, bobkový list a celý pepř. Poduste do změknutí (až se tekutina vyvaří). Směs nechte vychladnout, rozmixujte a smíchejte s trochou sladké smetany na vaření. Masáky nakrájejte na větší kousky, krátce poduste na másle, promíchejte se zeleninou a smetanou, podle chuti osolte a prohřejte, už nevařte! Vhodnou přílohou jsou noky či bílé pečivo.