Co na domácí aviváž potřebujeme

  • 500 ml octa
  • 2 sáčky jedlé sody
  • 20 kapek oblíbeného esenciálního oleje
  • 750 ml horké vody

Jak při přípravě domácí aviváže postupovat

1. krok: vodu nalijeme do nádoby

Horkou vodu nalijeme do nějaké větší vhodné nádoby.

Domácí aviváž: do vhodné nádoby nalijeme vodu
Domácí aviváž: do vhodné nádoby nalijeme vodu
Zdroj: archiv FTV Prima

2. krok: jedlou sodu smícháme s vodou

Do vody nasypeme jedlou sodou a promícháme vařečkou.

Domácí aviváž: jedlou sodu smícháme s vodou
Domácí aviváž: jedlou sodu smícháme s vodou
Zdroj: archiv FTV Prima

3. krok: do směsi přilijeme ocet a zamícháme

Přilijeme ocet a opět opatrně zamícháme. Dojde k chemické reakci a směs začne pěnit.

Domácí aviváž: přilijeme ocet a zamícháme
Domácí aviváž: přilijeme ocet a zamícháme
Zdroj: archiv FTV Prima

4. krok: přidáme esenciální olej

Nakonec do směsi nakapememe svůj oblíbený esenciální olej.

Domácí aviváž: nakapeme esenciální olej
Domácí aviváž: nakapeme esenciální olej
Zdroj: archiv FTV Prima

5. krok: hotovou aviváž přelijeme do lahve

Hotovou aviváč přelijeme přes trychtýř do prázdné  PET láhve. Klasického zápachu octa se nemusíme obávat, není cítit. Získali jsme tak 1,5 l kvalitní domácí aviváže s výrobní cenou zhruba 16 korun.

Domácí aviváž: hotovou aviváž přelijeme do lahve
Domácí aviváž: hotovou aviváž přelijeme do lahve
Zdroj: archiv FTV Prima