Na mrkvi je nejzdravější vysoký obsah betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Aby nám mrkev opravdu prospěla, je dobré ji doplnit tukem, což ve vánočním cukroví žádný problém není! Pravidelná konzumace prospívá oční sítnici a regeneraci organismu, posiluje obranyschopnost a snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá s prevencí i léčením chorob z nachlazení, chrání kardiovaskulární systém, podporuje paměť a dá se využít jako afrodiziakum. 

Na mrkvi je nejzdravější vysoký obsah betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A
Na mrkvi je nejzdravější vysoký obsah betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A
Zdroj: istock.com

Mrkvové cukroví se zázvorem

Při pokojové teplotě necháme změknout 150 g krájeného másla. Potom ho utřeme do pěny se 70 g cukru a trochou dřeně z vanilkového lusku vanilky. Přidáme 200 g hladké mouky prosáté s polovinou lžičky kypřicího prášku a polovinou lžičky mletého zázvoru. Promícháme a nakonec vmícháme najemno nastrouhané 2 středně velké mrkve. Vypracujeme vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme odležet v ledničce. Poté těsto vyválíme na 4–5 mm vysoký plát a formičkami vykrájíme cukroví. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 10–15 minut. Cukroví můžeme poprášit moučkovým cukrem, potřít rozpuštěnou čokoládou nebo slepit meruňkovou marmeládou.

Mrkvové cukroví se zázvorem
Mrkvové cukroví se zázvorem
Zdroj: archiv La Formaggeria

Mrkvové hvězdičky s medem

Velkou mrkev oloupeme, nastrouháme najemno a promícháme ji se 100 g cukru. Do mísy prosijeme 200 g špaldové a 100 g pohankové mouky. Přidáme 1 lžičku mletého zázvoru, 100 ml oleje, 2 lžíce medu, 1 vejce a nakonec mrkev s cukrem. Vypracujeme pevné těsto a necháme ho asi hodinu odležet v ledničce. Těsto rozválíme na plát silný 3–4 mm. Vykrájíme hvězdičky různých velikostí. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 15 minut. Vychladlé hvězdičky můžeme namočit v rozpuštěné čokoládě a ozdobit mandlemi. Některé hvězdičky můžeme čokoládou slepit k sobě a ozdobit třeba vykrájenými sušenými meruňkami.

Mrkvové hvězdičky s medem
Mrkvové hvězdičky s medem
Zdroj: archiv receptyschuti.cz

Mrkvové sušenky

Nastrouhanou mrkev (150–160 g) smícháme se 250 g změklého krájeného másla a 300 g polohrubé mouky. Vypracujeme těsto, které rozválíme na plát asi 5 mm silný a vykrajujeme sušenky. Pečeme dorůžova v troubě předehřáté na 180 °C a ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.