Hrušky, plody hrušně obecné (Pyrus communis) obsahují až 83 % vody, 6 % ovocných cukrů, dále sorbit, pektin, třísloviny, škrob; vitaminy A, B (zejména kyselinu listovou), C, E a K; z minerálních látek je nejvýznamnější draslík, dále zinek, železo, měď, mangan, fosfor a další. Naopak má velmi nízký obsah tuků a sodíku. Ale rozhodně nedoporučujeme jíst ještě nezralé, hodně tvrdé plody, protože nám mohou hodně dlouho ležet v žaludku a způsobovat silné nadýmání a průjem, protože jsou hůře stravitelné.

Proč si dát každý den hrušku: čerstvé plody obsahují hodně vlákniny, zejména nerozpustné
Proč si dát každý den hrušku: čerstvé plody obsahují hodně vlákniny, zejména nerozpustné
Zdroj: pixabay.com

1. Hrušky upravují krevní tlak

Kdo trpí hypertenzí, měl by hrušky jíst co nejvíc. K snižování krevního tlaku pomáhá vysoký obsah draslíku a naopak absence sodíku, který v těle zadržuje vodu. Hrušky snižují riziko infarktu a dalších onemocnění srdce a cév. Abychom těchto účinků využili naplno, jíme je i se slupkou. Zkusit můžeme hruškovou dietu doktora Schlegela: dva dny v týdnu (např. sobota a středa) jíme jako jedinou potravinu zralé, měkké a šťavnaté hrušky v množství 1,5 až 2 kg. Tlak by se měl upravit do normálních hodnot během zhruba pěti týdnů.

2. Hrušky léčí ledviny a močové cesty

Hrušky jsou jako přírodní diuretikum výborné pro správné a zdravé fungování ledvin a močových cest. Podporují vylučování kyseliny močové a dusíkatých látek z těla, což ocení ti, koho trápí dna a revmatismus. Odvar z mladých hrušňových listů má posilující a dezinfekční účinky, a proto je vhodný hlavně při zánětech močového měchýře a ledvin, pomáhá rozpouštět močové a žlučníkové kameny: 100 g čerstvých listů přelijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Pak scedíme. Popíjíme vlažný po douškách během dne.

3. Hrušky upravují trávení

Hrušky jsou pomocníkem při trávicích obtížích. Obsahují hodně vlákniny, zejména nerozpustné, která je převážně tvořená ligninem. Příznivě ovlivňuje činnost střev, urychluje střevní peristaltiku, má projímavé účinky, proto jsou hrušky velice užitečné, pokud trpíme zácpou

4. Hrušky posilují imunitu

Hrušky nám pomáhají bojovat proti chorobám z nachlazení, virům, bateriím a zánětům. Zbavují organismus virů a celkově se nám s jejich konzumací zlepší imunita. Hruškový odvar se podává při horečce: jednu nadrobno nakrájenou hrušku povaříme 4-6 minut v 300 ml vody, scedíme. Odvar pijeme vlažný po doušcích. 

Proč si dát každý den hrušku: pomáhá bojovat proti chorobám z nachlazení, virům a bakteriím
Proč si dát každý den hrušku: pomáhá bojovat proti chorobám z nachlazení, virům a bakteriím
Zdroj: pixabay.com

5. Hrušky pomáhají s detoxikací

Hrušky v lidském těle neutralizují nadbytečné kyseliny, a proto jsou vhodné pro očistu organismu a vítanou součástí různých detoxikačních kúr. Hruška je účinné přírodní diuretikum, které si mohou do jídelníčku bez obav zařadit lidé, kteří nechtějí přibírat kila.

6. Hrušky zlepšují náladu 

Hrušky jsou zdrojem kyseliny listové (vitamínu B3), která se spolupodílí na vytváření serotoninu - hormonu štěstí a pohody, a pomáhají tak předcházet zvláště podzimním depresím, splínům, nervozitě a podrážděnosti. Čerstvě vylisovanou šťávu z 2-3 hrušek si dejte každé ráno buď samotnou, nebo zředěnou vodou.  

7. Hrušky bojují proti stárnutí

Hruška je výborným přírodním kosmetickým prostředkem, protože tonizuje, vyživuje a hydratuje pleť. Hrušku rozmačkáme na kaši, přidáme lžíci tučného bílého jogurtu a naneseme na pleť. Necháme půl hodiny působit, potom opláchneme převařenou vlažnou vodou. A během aplikace masky sníme jednu hrušku.