Upečte si staročeské kynuté koláče
Upečte si staročeské kynuté koláče
Zdroj: archiv FTV Prima

Co budeme na kynuté koláče potřebovat

  • kvásek (droždí, cukr, mléko)
  • 1 kg hladké mouky
  • špetku soli
  • 120 g cukru
  • vanilkový cukr
  • 500 ml oleje
  • 5 žloutků
  • citronovou kůru
  • mléko dle potřeby
  • náplně: povidla, makovou a tvarohovou nádivku
  • vejce na pomazání
  • moučkový cukr na posypání
Co potřebujeme na kynuté koláče
Co potřebujeme na kynuté koláče
Zdroj: archiv FTV Prima

Jak při přípravě kynutých koláčů postupovat

1. krok: připravíme kynuté těsto

Z droždí, cukru a vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, přisypeme cukr a vanilkový cukr. Zalijeme kváskem a olejem. Nakonec přidáme žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Vše smícháme a prohněteme, pokud je těsto příliš tuhé a husté, přilijeme vlažné mléko.

Připravíme kynuté těsto
Připravíme kynuté těsto
Zdroj: archiv FTV Prima

2. krok: z těsta vykrájíme čtverečky

Z těsta vytvarujeme bochánek, který přendáme na pomoučený vál. Vyválíme z něj placku, kterou rozkrájíme na čtverečky.

Z vyváleného těsta vykrájíme čtverečky
Z vyváleného těsta vykrájíme čtverečky
Zdroj: archiv FTV Prima

3. krok: vytvoříme koláčky

Ty naplníme různými náplněmi a uzavřeme tak, že spojíme vždy oba protilehlé vzdálenější rohy.

Vytvoříme koláčky
Vytvoříme koláčky
Zdroj: archiv FTV Prima

4. krok: koláčky upečeme

 Hotové koláčky vyskládáme na vymaštěný plech, potřeme rozkvedlaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 200 °C zhruba 10 minut.

Kynuté koláčky upečeme
Kynuté koláčky upečeme
Zdroj: archiv FTV Prima

Po upečení necháme koláčky vychladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.