Co budete potřebovat

(4 PORCE / PŘÍPRAVA: NAD 60 MINUT + CHLAZENÍ)

  • olivový olej
  • 1 kg syrové červené řepy (asi 8 středně velkých řep)
  • malý svazek čerstvého oregana, jen lístky
  • 100 g plnotučného měkkého kozího sýra
  • 100 g žervé
  • 1 lžíce nasekaných lístků čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Dokončení

  • 75 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce přírodního krupicového cukru
  • ½ svazku čerstvé šalvěje, jen lístky
  • sůl a pepř

Jak na to

1. krok

Zapékací formu o délce asi 20 cm a výšce asi 9 cm (terinku) vymažte trochou oleje a vyložte potravinovou fólií tak, aby přesahovala přes okraje a terinka se s ní mohla zakrýt.

2. krok

Neoloupanou, ale umytou řepu dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, lehce osolte a na nízkém stupni vařte 40 až 50 minut, až bude řepa měkká. Pak nechte řepu vychladnout.

3. krok

Většinu oregana nasekejte nadrobno a promíchejte s oběma sýry, pažitkou, solí a pepřem podle chuti v misce. Misku přikryjte a dejte do chladu.

4. krok

Z vychladlé řepy opatrně stáhněte prsty slupku (vezměte si raději rukavice kvůli zabarvení) a opatrně ji nakrájejte na 1,5mm plátky, nejlépe to jde na mandolinovém kráječi.

5. krok

Terinku vyložte plátky řepy tak, aby se trochu překrývaly. U okrajů je můžete přikrojit, aby byly rovné, ale nemusíte. Potřete tenkou vrstvou ochuceného sýra a vrstvy opakujte, až spotřebujete všechny přísady. Zakončete vrstvou řepy, terinku přetáhněte přečnívající fólií, navrch položte kus kartonu a terinku zatižte třeba těžkým kastrůlkem nebo plnými plechovkami. Dejte na noc do ledničky.

6. krok

Před podáváním opražte ořechy na malé pánvi, až začnou vonět, pak je posypte cukrem a minutku promíchávejte, až cukr začne karamelizovat. Směs vyklopte na plech a nechte vychladnout.

7. krok

V malé pánvičce rozehřejte trochu oleje a osmažte na něm zbylé lístky oregana a šalvěje, až budou křupavé. Nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk a lehce osolte.

8. krok

Odhrňte vrchní vrstvu fólie z terinky a opatrně ji vyklopte na prkýnko a stáhněte fólii. Terinku posypte praženými ořechy a osmaženými bylinkami a velmi ostrým nožem ji nakrájejte na plátky. Podávejte ji s tousty.

Spoustu dalších vynikajících receptů najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH.