Jak budeme postupovat

1. krok

Semínka vyséváme právě teď přímo na záhon. Hloubka setí je asi 2 cm, vzdálenost v řádku 2–3 cm a řádky by od sebe měly být 20–30 cm. Postupnými výsevy v 10denních intervalech si zajistíme čerstvou cibulovou nať po celou dobu vegetace. Ze semínek si můžeme i předpěstovat sazenice a vysazovat.    

Cibule zimní sečka  5
Zdroj: istock.com

 2. krok

Po výsevu je nutné zabezpečit vláhu, aby rostliny začaly rychle růst. Do podzimu by měla narůst cibulka přibližně o šíři tužky. Záhon pravidelně odplevelujeme. Cibule vyžaduje slunné a vzdušné stanoviště, ale ne přímé sluneční světlo. Půda by měla být lehká, propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin. Cibule potřebuje pravidelnou závlahu, stačí jí ovšem menší dávky vody.

Cibule zimní sečka  1
Zdroj: SEMO

Cibule zimní sečka odrůdy

Kaj je poloraná odrůda s mohutnou natí určená na celoroční pěstování. Vybělená část stonku je velmi dlouhá, 10 až 12 cm. Tmavé olistění a ostrý kontrast s vyběleným stonkem je velmi atraktivní. Pokud ji pěstujeme ze sadby a mladou sazenici zasadíme hlouběji podobně jako pór, je vybělená část ještě delší.

Cibule zimní sečka KAJ
Cibule zimní sečka KAJ
Zdroj: SEMO

Už zavedená odrůda Gerda je raná odrůda s vegetační dobou přibližně 70 dní od výsevu se středně zeleným listem. Vybělená část stonku je dlouhá 8 až 10 cm. Velmi dobře snáší nízké, ale na druhé straně i vysoké teploty. Je proto ideální odrůdou pro celoroční pěstování. Využívá se celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule.

Cibule zimní sečka GERDA
Cibule zimní sečka GERDA
Zdroj: SEMO

Prima tip

Oproti cibuli kuchyňské má sečka v nati až dvakrát vyšší obsah vitaminu C. Využívá se celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule, vhodná na svazkování. Drobně nakrájené silné duté stvoly se přidávají do pokrmů podobně jako pažitka, používá se do polévek, omáček, k rožněným masům, do vaječných pomazánek, salátů, na pizzu. Uplatňuje se zejména v kuchyních asijských zemí, kde je velmi rozšířená. I proto se anglicky nazývá „Japanese bunching onion“ – japonská svazková cibulka.