Rýžová kaše v kelímku

Mléčné rýžové kaše mají děti v oblibě a jejich příprava je velice jednoduchá. Stačí povařit propláchnutou rýži v mléce (asi 300 g rýže na litr mléka), dokud nezměkne. Dochutíme cukrem nebo medem a skořicí a přidáme nakrájené ovoce nebo ořechy. Rýži přendáme do malých uzavíratelných kelímků či misek, které pak dítěti sbalíme s sebou do školy. K přípravě se nejvíc hodí selské mléko od českých farmářů, třeba z Radonic.

Chia pudink ve skleničce

Čtvrt litru mandlového (může být i kokosové) mléka smícháme se stejným množstvím vody se 2 lžícemi medu.  Do asi 5–6 lahviček se šroubovacím uzávěrem (třeba od dětské přesnídávky) nasypeme po 15–20 g  chia semínek a zalijeme je naředěnou směsí. Pořádně směs protřepeme, aby se všechna semínka chia obalila tekutinou. Necháme asi půl hodinky bobtnat. Hotový pudink ozdobíme ovocnou přesnídávkou Easyfruit a čerstvým ovocem. Uzavřeme a dáme školákovi na svačinu.

Príma svačiny pro školáky  3
Zdroj: Hamé

Bohatě plněný sendvič

Nejjistější způsob, jak dítě přimět sníst zeleninu na svačinu, je schovat ji přímo mezi dva namazané krajíce. Chuťově výborný je tmavý sendvičový chleba namazaný například pomazánkou EasySandwich s tuňákem, který dozdobíme salátem, ředkvičkami nebo okurkou. Hranatý a měkký chleba se dětem dobře drží a zelenina z něj tolik nevypadává.

Omeleta v chlebu

Vejce byla v posledních letech na černé listině kvůli vyššímu obsahu cholesterolu, poslední výzkumy ovšem ukazují, že s jejich škodlivostí to není až tak žhavé, a naopak jde o důležitý zdroj bílkovin. Natvrdo vařené vejce by školáka asi příliš nelákalo, ale omeleta plněná sýrem a nakrájenou zeleninou mu zachutná. Stačí osmažený plátek vložit mezi chleby lehce potřené hořčicí a je hotovo.

Pomazánka z červené čočky

Luštěniny také nepatří k nejžádanějším dětským jídlům, ovšem i s nimi se dá leccos vymyslet. Pomazánka z červené čočky má mnoho variant, osvědčená je například ta s mrkví, cibulí a česnekem. Sto gramů propláchnuté čočky stačí na lžíci oleje chvíli restovat s půlkou cibule nakrájené na kostičky, nahrubo nastrouhanou mrkví a utřeným česnekem. Po pěti minutách směs zalijeme hrnkem vařící vody a dusíme do měkka. Pomazánku po vychladnutí natřeme na pečivo a dozdobíme nakrájenými rajčaty, bazalkou nebo rukolou.

Pikantní paštikové lodičky

Balení rozváleného listového těsta rozdělíme na 8 stejně velkých dílů.  Dvě májky ve skle smícháme se dvěma rozšlehanými vejci a strouhaným muškátovým oříškem a mletým pepřem a rozdělíme na 8 částí. Na každý díl těsta položíme díl náplně. Z těsta vytvarujeme lodičku nebo pevně stiskneme růžky k sobě do tvaru šátečku. Lodičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi (případně kmínem či sezamovým semínkem) a upečeme dozlatova.

Príma svačiny pro školáky  2
Zdroj: Hamé

Zpestřete dětem pitný režim

Neodmyslitelnou součástí svačiny jak pro malé, tak větší školáky jsou i nápoje. Základem pitného režimu by měla být v první řadě neperlivá voda, ke které můžete svému školákovi nebo školačce přibalit navíc ovocné smoothie nebo ovocné kapsičky – zatímco jablko nebo banán se v batohu mohou rozmačkat, kapsička vydrží nepoškozená.