Šetřete energii

Chladničky ani mrazáky sice není v dnešní době potřeba složitě odledňovat, ovšem i přesto byste měli lednici během čištění vypnout – buď nastavte na termostatu nejnižší stupeň chlazení, nebo prostě vytáhněte šňůru ze zásuvky. Lednice bude nějaký čas otevřená, a pokud by chladila, vyplýtvalo by se velké množství elektrické energie.

Maso dejte k ledu

Vyndejte z lednice úplně všechno – potraviny, které potřebují být neustále v chladu (například maso nebo šunka) vložte do nádoby s ledem a přikryjte je, aby se po dobu čištění neohřály na nežádoucí teplotu a nezačaly se kazit (nebo doneste k sousedům do lednice). Všechny potraviny při tomto kroku pečlivě zkontrolujte a vše špatné a prošlé zlikvidujte. Pak vyjměte i všechny poličky a šuplíky. Ty pořádně vydrhněte ve dřezu vodou a prostředkem na mytí nádobí.

Ocet, soda a spol.

Ledničku je potřeba umýt jednou za měsíc
Ledničku je potřeba umýt jednou za měsíc
Zdroj: istock.com

Pro dokonalé vyčištění prostoru lednice můžete zvolit teplou vodu s mycím prostředkem, ale stejně dobře vám poslouží i voda s octem (tou mimochodem naše babičky lednici vždy vytíraly, aby ji zbavily nežádoucích pachů) nebo voda s jedlou sodou či kyselinou citronovou. Použijte vždy čistou houbičku nebo hadřík a po použití je vyhoďte. V některých případech musíte udělat razantní krok, kterým je dezinfekce. Nejširší škálu patogenů ničí 5% roztok chloranu sodného (běžně známého jako savo).

Začněte nahoře

Začněte s mytím v horních prostorách chladničky a pokračujte směrem dolů. Nezapomeňte ani na dveře a gumová těsnění na nich. Doporučuje se nakonec otřít hadříkem namočeným v čirém alkoholu (vodka). Interiér lednice i všechny poličky a přihrádky pečlivě vysušte čistým hadříkem. Nandejte do chladničky police a nechte ji otevřenou ještě alespoň půl hodiny.

A máte hotovo!

Teprve pak vraťte do chladničky potraviny a nastavte termostat, případně lednici zapojte do zásuvky. Stupeň chlazení můžete na přechodnou dobu zvýšit, aby teplota v lednici rychle klesla.

Prima tip:  Prevence proti zápachu

Citron je osvědčený pohlcovač pachů v lednici
Citron je osvědčený pohlcovač pachů v lednici
Zdroj: istock.com

Aby se chladničkou zbytečně nešířil nežádoucí zápach, dávejte raději  aromatické potraviny (sýry, ryby apod.)  do uzavíratelných  plastových boxů. K zelenině se vyplatí vždy umístit překrojený nebo na plátky nakrájený citron nebo limetku – ten ostatně můžete dát na každou poličku.  Nebo citron rozkrojte, lžičkou vydlabejte důlek a do něj nasypejte 1 lžičku kuchyňské soli, položte na talířek (trochu seřízněte, aby na něm dobře „seděl“)  a vložte do lednice. Někdo nedá dopustit na misku s čerstvě umletou kávou nebo kypřicím práškem do pečiva.  Pachy pohlcuje také sypaný černý čaj, pomerančová kůra nebo suchá rýže.