Co budete potřebovat

  • hřebíky
  • kladívko
  • hřeben
  • kolíček na prádlo
  • štípací kleště
  • proužek lepenky zhruba 1,5 x 5 cm

Jak budete postupovat

1. krok

K zatloukání hřebíků se používá truhlářské kladivo, které by mělo být tak akorát. Na malé hřebíčky je ideální kladívko 100g, na hřebíky od 15 do 50 mm je nejlepší použít  300g kladivo. Nejdříve se hřebík lehkým poklepem upevní do dřeva, stěny apod., a pak se přitluče silnými ranami.

Jak trefit hřebík na hlavičku aneb už zaručeně žádné modřiny na prstech 1
Zdroj: Publishers

2. krok

Protože hřebík se při přibíjení musí přidržovat, může se stát, že se uhodíte do prstu (čím je hřebík menší, tím je přidržování obtížnější). Abyste této bolestivé nepříjemnosti předešli, zkuste některý z triků: Vezměte si starý hřeben a hřebík vložte mezi dva zuby; podobně poslouží kolíček na prádlo (viz video). Nebo si přidržte hřebík špičatými kleštěmi a uvidíte, že je téměř nemožné kladivem trefit prst.

Jak trefit hřebík na hlavičku aneb už zaručeně žádné modřiny na prstech 2
Zdroj: Publishers

Malé hřebíky si můžete přidržovat pomocí proužku z lepenky – hřebík vsuňte do přední části proužku a držte jej pevně za zadní část. Jakmile hřebík drží, proužek škubnutím do strany odstraňte. Pokud lepenka nepůjde snadno odtrhnout, odstraňte ji nůžkami.