Zázvor údajně přivezli první kupci po Hedvábné stezce z Číny, a tak už více jak dvě tisíciletí mohou i Evropané využívat jeho blahodárných účinků. Kořeněný oddenek obsahuje více než 600 různých látek, hlavně éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol, a proto bývá označován za všelék. A toto tvrzení není daleko od pravdy. Vždyť posuďte sami.

Oddenek obsahuje mimo jiné štiplavě ostrou látku zvanou gingerol
Oddenek obsahuje mimo jiné štiplavě ostrou látku zvanou gingerol
Zdroj: Pixabay

Proč a jak zázvor léčí

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) má výrazné dezinfekční, antibakteriální i protivirové účinky, zahřívá, usnadňuje odkašlávání, zmírňuje bolest v krku a uvolňuje hleny. Je tak naprosto ideálním pomocníkem při boji s nachlazením a chřipkou. Kromě toho také podporuje trávení, zklidňuje podrážděný žaludek, pomáhá předejít nadýmání a plynatosti. Působí pozitivně na všechny druhy nevolnosti, ať už kinetózy, nebo ranní nevolnosti v prvních měsících těhotenství. Těhotné ženy ve druhém a třetím trimestru by se mu však měly vyhýbat. Mohl by způsobit silné prokrvení dělohy a při jeho nadměrném užívání by mohlo hrozit riziko potratu nebo předčasného porodu. Závor pomáhá tlumit všechny běžné bolesti, včetně těch menstruačních a migrény. A protože má prokazatelné protizánětlivé účinky, zmírňuje i bolesti spojené s dnou nebo revmatoidní artritidou. Jako přírodní antibiotikum zázvor jistě využijete při léčbě povrchových zranění, protože zrychluje hojení ran. A v neposlední řadě působí jako afrodiziakum.

Jak se zázvor užívá

Nejčastěji se zázvor užívá v přírodní formě. Můžete ho  přidávat jako pikantní koření do různých pokrmů a nápojů, nebo ho klidně po jídle žvýkat syrový.

Oddenek zázvoru oloupejte
Oddenek zázvoru oloupejte
Zdroj: istock.com

Kousky zázvoru můžete namočit do medu, zlehka zkaramelizovat a po vychladnutí mlsat jako bonbony, které vám pomohou napravit trávení. Čerstvý zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky a vařte asi 30 minut, dokud nezměkne. Vodu slijte a plátky vložte do hrnce se stejným množstvím cukru a trochou vody. Vařte za stálého míchání, dokud plátky nejsou průsvitné. Nakonec plátky obalte v cukru.

Kandovaný zázvor je pochoutka
Kandovaný zázvor je pochoutka
Zdroj: istock.com

Domácí zázvorový čaj je účinnou zbraní na posílení imunity a zahnání chřipky a nachlazení, ale také při léčení zánětů a bolestí hlavy. Přibližně 7 cm odkrojte, oloupejte a nastrouhejte nebo najemno pokrájejte. Zázvor buď povařte v 1 litru vody 10-15 minut, nebo ho zalijte 500 ml vroucí vody a nechte vyluhovat. Přidáním citronové šťávy nebo medu (i obojího) zmírníte štiplavou chuť. Přidat můžete i několik čerstvých mátových lístků. Čaj pijte teplý. Takový čaj můžete také využít pro inhalování, které vám uvolní dýchací cesty a pomůže zmírnit další symptomy běžného nachlazení.

Domácí zázvorový čaj
Domácí zázvorový čaj
Zdroj: istock.com

Prima tip: Heřmánkové thé se zázvorem 

K 1 lžíci nastrouhaného zázvoru přidejte 1 lžičku kvítků sušeného heřmánku, který vám při nachlazení pomůže snížit horečku a utišit nepříjemné pálení sliznice či bolesti kloubů a hlavy. Dejte do čajové konvičky, přelijte 250- 300 ml vroucí vody a nechte asi 8 minut vyluhovat. Scedťe a popíjejte po doušcích. Čaj je potřeba pít co nejteplejší. Důležitou součástí lahodného léčivého nápoje je kvalitní včelí med, bez kterého by to nebylo ono. Thé je ideálním zahřívacím prostředkem v mrazivých zimních dnech a pomocníkem v boji proti chřipce a nachlazení.

Jak vypěstovat zázvor v květináči

Docela snadno. Stačí si v obchodě zakoupit pěkný, neseschlý oddenek a doma ho zasadit. Chce to jenom pár drobných fíglů, aby vám dobře rostl.

1. krok

Oddenek zázvoru ponořte asi tak na dva dny do vody. V obchodech totiž bývá zázvor postříkán inhibitorem růstu, který zastavuje jeho klíčení. Po dvou dnech zázvor vyndejte z vody a nechte na světle, dokud se neobjeví růstová očka.

zázvor v květináči 1
Zdroj: archiv redakce

2. krok

Poté oddenek rozřežte na menší kousky, podle růstových oček. Řezné plochy nechte trochu zaschnout, ale můžete je i posypat dřevěným uhlím. Jednotlivé kousky oddenku zasaďte do květináče a postavte na světlé a teplé místo v bytě.

zázvor v květináči 2
Zdroj: archiv redakce

3. krok

Tímto způsobem si předpěstujte již v zimě malé rostlinky, které pak na jaře můžete přesadit do většího květináče a postavit na balkon nebo i vysadit na záhon do zahrady. V záhonu naroste zázvor sice daleko více, ale bohužel vyžaduje hodně tepla, a proto se dá takto pěstovat pouze v teplejších oblastech.

zázvor v květináči 3
Zdroj: archiv redakce

Kdy je zázvor připraven na sklizeň?

Na podzim začnou rostliny samy žloutnout a sesychat. V tuto dobu jsou oddenky připraveny ke sklizni. Stonky a listy odstraňte, oddenky lopatkou vyryjte z květináče a důkladně očistěte. Na chladném místě je můžete uchovat po dobu několika týdnů.

zázvor v květináči 4
Zdroj: archiv redakce