Jak přežít kocovinu: máta peprná

Máta peprná (Menthae piperitae) je na kocovinu velmi účinná, proto je dobré mít tuhle voňavou rostlinu doma po ruce. Tyhle zelené lístečky dokážou působit na zrychlení metabolismu, tedy rychlejší odstranění alkoholu. Zároveň snižuje kyselost těla, která se alkoholem navyšuje. Mátový nálev zklidňuje žaludeční sliznice obzvláště efektivně, když ho osladíte medem.

Jak přežít kocovinu: máta peprná (Menthae piperitae)
Jak přežít kocovinu: máta peprná (Menthae piperitae)
Zdroj: Pixabay

Jak přežít kocovinu: ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) obsahuje vysoce účinný silymarin, která obnovuje jaterní tkáň. Po nadměrném pití alkoholu tělu uděláte dobře odvarem, tinkturou nebo olejem z ostropestřece mariánského. Aby se semena ostropestřce správně vylouhovala, musí se nejdříve rozdrtit: 1 lžičku semen přelijte 200 ml vroucí vody a nechte 10 – 20 minut vyluhovat, sceďte. Čaj se pije teplý po malých doušcích. 

Jak přežít kocovinu: vrba bílá

Vrba bílá (Salix alba) může také pomoci svým obsahem salicinu, vrbový odvar působí na tělo obdobně jako byste si dali šumivý acylpyrin. Nejlepší je když si odvar dáte ještě před tím, než jdete do postele, budete mít lepší ráno. Z kůry vrby bílé byla poprvé izolovaná kyselina salicylová.

Jak přežít kocovinu: vrba bílá (Salix alba)
Jak přežít kocovinu: vrba bílá (Salix alba)
Zdroj: Pixabay

Jak přežít kocovinu: petržel

Petržel (Petroselinum) naťová i kořenová velmi účinně pomáhá s detoxikací těla. Nejlepší je připravit si petrželový vývar.  Stačí si vzít přibližně pět stonků  a povařit ve čtvrt litru vody. Nakonec  můžete přidat rozmělněný stroužek česneku. Dodáte tak tělu ztracené minerály, aby mohlo lépe pracovat na odbourávání alkoholu. Vývar z petržele je dobré si dát jako prevenci, než začnete pít, protože obsahuje vitamíny řady B, které tělu pomáhají s detoxikací.

Jak přežít kocovinu: rakytník řešetlákový

Preventivně působí  odvar z plodů i listů rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) hlavně díky vysokému obsahu vitaminů C a B i řady stopových prvků. Rakytník je totiž vitaminovou bombou, která tělo celkově posílí.

Jak přežít kocovinu: rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)
Jak přežít kocovinu: rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)
Zdroj: Pixabay

Jak přežít kocovinu: meduňka lékařská

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) zklidní rozbouřený žaludek i nervy. Stačí si z ní připravit klasický odvar. Chybu neuděláte, když si čaj přisladíte medem. Meduňka zpravidla také odstraňuje bolest hlavy. Použít se dá čerstvá i sušená bylina.

Jak přežít kocovinu: heřmánek pravý

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) působí na zklidnění žaludku nejlépe formou odvaru. Kdy jednu lžíci heřmánkových květů zalijete čtvrt litrem vody a necháte deset minut odstát, scedíte a popíjíte vlažné po doušcích. Účinky heřmánku umocníte, když přidáte lžičku medu. Heřmánek také pomůže, když vás začne pálit žáha z nadmíry pití (a jídla).

Jak přežít kocovinu: heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)
Jak přežít kocovinu: heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)
Zdroj: Pixabay

Jak přežít kocovinu: eleuterokok ostnitý

Eleuterokok ostnitý  (Eleutherococcus senticosus) nebo také se mu říká černý kořen, je méně známou bylinkou na odbourání následků alkoholu. Dokáže tělo očistit do nežádoucích látek, má stimulační účinek na nervovou soustavu, celkově posiluje organismus, obsahuje řadu vitamínu a minerálů včetně vápníku, který ovlivňuje žaludeční šťávy. Užívá se ve formě tinktury.