Co budete potřebovat

  • sazenici ženšenu
  • kvalitní zeminu
  • opěru (bambusovou tyčku)
  • vhodnou nádobu

Jak budete postupovat

1. krok

Nejprve si musíte zajistit sazenici, nejlépe v malých zahradnictvích nebo přes internet. Jestli má tuhle rostlinu někdo z vašich známých, je jednoduché ji namnožit. Stačí uštípnout šlahounek liány a zatlačit do vlhké zeminy v místech, kde vyrůstají lístky. Rostlina je životaschopná a rychle vytvoří kořínky a potom už jenom roste a roste – tedy za předpokladu, že nenecháte vyschnout substrát.

Zatlačení lianovitého šlahounu do země pro zapuštění kořínků
Zatlačení lianovitého šlahounu do země pro zapuštění kořínků
Zdroj: Zdena Nováčková

2. krok

Ženšen pětilistý roste jako liána, proto buď dopřejte oporu – pěkně vypadá, když rostlinu stáčíte do jehlanu, nebo ji můžete nechat v závěsném květináči, kde vytváří dekorativní převisy. Rostlina je poměrně houževnatá, hned tak ji něco nezničí. Ale má ráda zeminu bohatou na živiny, takže je dobré ji pravidelně přihnojovat. Vyhovuje jí plné slunce i polostín. V zimě by venku nepřežila, takže se přemisťuje do bytu, kde roste celou zimu a my můžeme používat její lístečky do salátů. Sama si určí vegetativní klid, lístky uschnou nebo není tak bohatá, ale s příchodem jara opět obrazí. V době vegetativního klidu snižte zálivku na minimum, aby neuhnily kořeny. Lístky ženšenu pětilistého můžete i sušit při pokojové teplotě a potom si z nich připravovat čaj.

Bambusová tyčka jako opěra, po které se bude pnout....
Bambusová tyčka jako opěra, po které se bude pnout....
Zdroj: Zdena Nováčková

Prima tip: Na zdraví!

Léčivý čaj podporuje imunitu
Léčivý čaj podporuje imunitu
Zdroj: istock.com

Ženšen pětilistý je dobré mít doma. Účinky této rostliny jsou dost prozkoumávány a je potvrzené, že pravidelné užívání výtažků ženšenu pětilistého vede k lepší fyzické kondici. Upravuje se krevní cukr a zlepšuje se činnost jater. Nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky této rostliny. Z ženšenu si můžete připravovat čaj z čerstvých nebo sušených listů. Stačí vzít 2 lžičky čerstvé rostliny a zalít čtvrt litrem vroucí vody, nechat 5 minut vyluhovat, potom scedit a vlažné popíjet po doušcích. Za den si můžete dát až čtyři šálky. Čerstvé lístky se dají přidávat do zeleninových salátů, chutnají a voní jako salátová okurka.