Co budete potřebovat

Na těsto

  • ½ kg hladké mouky
  • 250 g hery
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • ½ prášku do pečiva

Na náplň

  • 10 hrušek
  • cukr (podle sladkosti ovoce, nemusí být)
  • skořici
  • strouhanku
Hruškový závin z jogurtového těsta 5
Zdroj: Petra Hajská

1 vejce na potření závinu

pečicí papír na plech

půlky vlašských ořechů na ozdobu

Hruškový závin z jogurtového těsta 2
Zdroj: Petra Hajská

Jak na to

1. krok

V mouce rozmíchejte prášek do pečiva, přidejte nakrájenou mírně změklou heru a jogurt a ručně vypracujte tužší těsto.

2. krok

Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle na nudličky.

3. krok

Vál posypte trochou hladké mouky a vyválejte dlouhou, asi 30 cm širokou placku.

4. krok

Střed placky posypejte strouhankou, na kterou rozložte nastrouhané hrušky a podle chuti pocukrujte a lehce posypejte skořicí.

5. krok

Placku s náplní zarolujte, konce pevně zamáčkněte a můžete závin opatrně přesunovat a zároveň zatáčet na plech vyložený pečicím papírem. Začněte od středu plechu, těsto je dostatečně pevné, aby se vám nepotrhalo.

6. krok

Závin potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte půlkami vlašských ořechů a pečte asi 40 minut v troubě rozpálené na 200 °C dozlatova.

Hruškový závin z jogurtového těsta 3
Zdroj: Petra Hajská

Prima tipy

  • Pokud máte hrušky hodně sladké, cukr můžete úplně vynechat.
  • Rozdrcené ořechy můžete přidat i dovnitř, promíchat je s nastrouhanými hruškami.
  • Stejně tak můžete přidat i oblíbené rozinky.