Co budeme potřebovat

Na buchty

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • ½ kostky droždí
  • 250 ml mléka
  • špetku soli
  • ½ prášku do pečení
  • 1 vejce
  • 80 g tuku na pečení

Na náplň

  • mák
  • mléko
  • cukr
  • med
  • máslo
Makové buchty 9
Zdroj: FTV Prima

Jak budeme postupovat

1. krok

Nejprve zaděláme kvásek. Do hrnečku nalijeme 4 lžíce vlažného mléka a v něm rozmícháme jednu lžičku cukru a rozdrobenou polovinu kostky droždí. Počkáme, až kvásek vzejde.

Makové buchty 1
Zdroj: FTV Prima

2. krok

Do nádoby od mixéru nasypeme mouku, cukr, špetku soli, prášek do pečiva, rozklepneme vejce, přilijeme mléko a část rozpuštěného tuku a nakonec vlijeme i vykynutý kvásek. Umixujeme. Hotové těsto zlehka poprášíme moukou a necháme kynout.

Makové buchty 2
Zdroj: FTV Prima

3. krok

Mezitím si připravíme makovou nádivku do buchet. Mák povaříme v mléce, a až začne směs houstnout, přisypeme trochu cukru, přidáme lžíci medu a lžičku másla.

Makové buchty 3
Zdroj: FTV Prima

4. krok

Do pekáče, ve kterém budeme buchty péct, nalijeme dostatečné množství rozpuštěného tuku, aby se buchty „koupaly“. Budou díky tomu po upečení křupavé a vydrží dlouho vláčné. Vykynuté těsto rozválíme na placku, kterou rozkrájíme na malé čtverečky.

Makové buchty 4
Zdroj: FTV Prima

5. krok

Čtverečky těsta plníme makovou nádivkou a rovnou skládáme do připraveného pekáče s rozpuštěným tukem.

Makové buchty 5
Zdroj: FTV Prima

6. krok

Buchty na povrchu ještě pomašlujeme.

Makové buchty 6
Zdroj: FTV Prima

7. krok

Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova při 200 °C zhruba 30 minut. Před podáváním pocukrujeme. 

Makové buchty 7
Zdroj: FTV Prima