Na výrobu andílka budete potřebovat

  • velkou jehlu
  • jehlu běžné velikosti
  • šicí nit
  • nůžky na manikůru
  • bílé korálky
  • vteřinové lepidlo

Jak budete postupovat při výrobě andílka

1. krok: vyperte šupiny

Nejprve si musíte obstarat šupiny z kapra a vyčistit je. Čistí se jednoduše a rychle v pračce. Šupiny vložte do starého polštáře, který má zapínání na zip, pokud takový nemáte tak polštář se šupinami musíte pečlivě zašít. Polštář se šupinami vložte do pračky s běžným pracím prostředkem a vyperte, stačí na 40 °C. Šupiny se promění v krásné bílé penízky. Ty usušte rozložené na hadříku, a pokud je chcete mít rovné tak je musíte i zatížit. Vyprané a vyrovnané šupiny si nůžkami upravte do tvaru hlavy, těla, a křídla. Otvory v křídlech udělejte děrovačkou na papír.

2. krok: naděrujte jednotlivé díly

Velkou jehlou předpřipravte do tělíčka díry. Do běžné velikosti jehly navlečte nit s korálky a obšijte po obvodu.

Vyprané šupiny proděrujte
Vyprané šupiny proděrujte
Zdroj: Hana Hořáková

3. krok: korálkové nožky

Ve spodní části tělíčka udělejte nožičky z 3 korálků, které nechte volně viset. Všechny díly k sobě spojte lepidlem, které po zaschnutí zprůsvitní, například vteřinovým lepidlem.

Nožky vytvořte z korálků
Nožky vytvořte z korálků
Zdroj: Hana Hořáková

Víte, kolik má kapr šupin?

Pomysleli jste si, kolik má kapr šupinek? Ví to vůbec někdo, dělal na to někdy někdo průzkum či výzkum? Možná si myslíte, že je to bláznivá myšlenka, ale není. Je to velká věda. Nelze paušalizovat například, že všichni 5 kg vážící kapři mají x nebo y šupin. Velkou roli, vlastně hlavní roli hraji genetika a křížení. Kapr z Labe bude mít jiný počet šupin než stejný kapr z jižních Čech. Laikovi to přijde, že je to stejné jak s otisky prstů u člověka. Ale když už si chytíte kapra, tak se na něj pozorně podívejte a na jeho boku byste měli vidět ne příliš zřetelnou „postranní čáru“, také se jí říká „boční čára“. Na této čáře je 36 až 40 šupin a je to nejširší bod kapra, tedy s nejvíce šupinami. Nad touto čárou je šest řad šupin a pod čárou také šest řad šupin v každé řadě je přibližně o 2 šupiny méně než v té předešlé. Docela lehké počty. Nejdříve si spočítejte jednu polovinu a vynásobte dvěma a máte celou rybu. Za zmínku stojí, že šupiny rostou po celý život s kaprem až do jeho smrti.