Rychlé silvestrovské pohoštění: šunkové rolky

Rychlé silvestrovské pohoštění: šunkové rolky
Rychlé silvestrovské pohoštění: šunkové rolky
Zdroj: archiv Lučina

Co budeme na rolky potřebovat

  • 5 větších plátků kvalitní šunky
  • 1 lučinu
  • 3 sladkokyselé okurky
  • pár snítek tymiánu
  • mletý černý pepř
  • 10 párátek

Jak budeme při přípravě šunkových rolek postupovat

1. krok: plátek šunky potřeme sýrem

Každý plátek šunky rozprostřeme, namažeme lučinou (nejlépe Nadýchanou s ořechy) a přidáme čerstvě namletý pepř. Rozkrojíme podélně okurky na čtvrtky. Namazanou šunku plníme vždy dvěma proužky okurek a pár snítkami voňavého tymiánu.

Šunku potřeme sýrem
Šunku potřeme sýrem
Zdroj: archiv Lučina

2. krok: plátek šunky pevně zavineme

Šunku s náplní pevně zarolujeme a v půli přeřízneme, aby nám vznikly dvě jednohubky.

Šunku zarolujeme
Šunku zarolujeme
Zdroj: archiv Lučina

3. krok: šunkové rolky sepneme

Rolky propíchneme párátkem, aby se nám „nerozjely“, zůstaly hezky zavinuté a dobře se podávaly. Místo okurky můžeme použít zelené olivy bez pecky nebo pro silnější povahy naložené kozí rohy.

Rolku spojíme párátkem
Rolku spojíme párátkem
Zdroj: archiv Lučina

Rychlé silvestrovské pohoštění: sýrové košíčky

Na košíčky smícháme 200 g hladké mouky, 1 žloutek, 125 g másla, špetku soli a 4 lžíce studené vody, vypracujeme hladké těsto, které dáme na 2 hodiny do lednice.  Těsto vyválíme a vyložíme jím deset formiček na košíčky. Pečeme dozlatova 15-20 minut při teplotě 180 °C. Necháme vychladnout. Zdobící sáček naplníme nadýchanou lučinou, na 5 stejně velkých měsíčků rozkrájíme čerstvý fík. Všechny upečené košíčky naplníme lučinou. Pět kousků ozdobíme fíkem, kouskem vlašského ořechu a rozmarýnem. Zbylých pět ozdobíme kuličkou tmavého hroznového vína, oříškem a tymiánem.  Namísto košíčků můžeme na silvestra použít křupavé krekry.

Rychlé silvestrovské pohoštění: sýrové košíčky
Rychlé silvestrovské pohoštění: sýrové košíčky
Zdroj: archiv Lučina