1. Chytejte vodu do nádob

Obecně se tvrdí, že pro zkvalitnění pitné vody je lepší po delší nepřítomnosti nebo po ránu nechat ji odpustit do té doby, než poteče studená. Tímto způsobem se pročistí trubky a odplaví případné nečistoty. Často také trvá delší dobu, než naopak přiteče voda teplá na umytí rukou nebo nádobí. Tímto způsobem může zbytečně protéct do kanalizace v průměru 6 litrů. Vodu, kterou odpouštíte, chytejte do větší nádoby a následně s ní například spláchněte WC.

2. Sprcha místo koupele

Pokud si napustíte vanu, spotřebujete 100 až 200 litrů vody podle velikosti vany. Na rozdíl od sprchování, kdy spotřebujete 30 až 50 litrů. Rychlá sprcha tak může ušetřit až 170 litrů na jednoho člověka. V řeči peněz vás jedna koupel přijde na zhruba 12 korun, sprcha na necelé 4 koruny.

3. Pořiďte si úsporné hlavice a perlátory

A pokud jde o sprchování, záleží i na tom, jakou hlavici na sprše máte. Úsporné sprchové hlavice a perlátory na vodovodní kohoutky šetří i několik desítek litrů denně. Účinný perlátor totiž sníží průtok i na šest litrů za minutu.

4. Během mydlení kohoutek zavřete

Při sprchování, ale i mytí rukou, čištění zubů či holení lze uspořit velké množství vody, když ji nenecháte téct celou dobu, ale pouštíte ji jen tehdy, když ji skutečně potřebujete. Řada lidí přitom přiznává, že při čištění zubů nechávají vodu téci celou dobu – tedy minimálně dvě minuty. A to už je zhruba dalších 20 zbytečných litrů. Pokud by si napustili kelímek na vypláchnutí úst, spotřebují 2–3 deci vody.

5. Mytí nádobí v napuštěném dřezu

Pokud máte myčku nádobí, opláchněte zbytky z talířů před vložením do spotřebiče – nemusíte volit energeticky náročnější program s předmýváním. Myčka obecně ušetří hodně vody i energie, ale měla by být vždy při mycím cyklu naplněná (stejně jako pračka při praní prádla). A pokud myčku nemáte, myjte nádobí tak, že si napustíte dřez. Je to asi o pětinu úspornější varianta mytí nádobí včetně jeho opláchnutí než pod tekoucí vodou. V takovém případě jen za 10 minut může protéct až 200 litrů vody.

6. Využívejte "šedou" vodu

Zkuste uvažovat o recyklaci tzv. šedých vod, které jsou třeba z mytí nádobí, z koupání a podobně, ale nejsou tak znečištěné, že se po určité úpravě – jenom nějaké fyzikální filtraci – dají třeba používat na splachování toalety. Jednou z metod, jak zužitkovat použitou, ale nepříliš „kontaminovanou“ vodu, je i například umývání ovoce a zeleniny nad nádobou (či v nádobě) ve dřezu. Takto použitou vodou můžete například spláchnout toaletu, zalít květiny za oknem nebo přilepšit rostlinám na zahrádce.

7. Vsaďte na dešťovou vodu

Ušetřit můžete třeba i na zalévání zahrádky. Stačí si do sudu nachytat dešťovou vodu. Ta je v některých ohledech dokonce lepší než voda pitná, která obsahuje chlór. Ten neprospívá rostlinám ani lidské pokožce. Pro své blahodárné účinky si dešťovkou polévaly vlasy už naše babičky, proč si v dnešní době nezkusit umýt hlavu taky tak? Dešťová voda se dokonce doporučuje k použití při praní prádla, protože je měkká a rozpouští lépe prací prášek. Navíc se pak v pračce neusazuje ani tolik vodního kamene. Vyřešit přívod dešťové vody k pračce (či toaletě) je ovšem trochu stavebně i finančně náročnější proces, při občasném praní v ruce dešťovku ale můžete zkusit hned.

8. Opravte kapající kohoutky

Pozor na kapající kohoutky i na protékající nádržky u toalety. Jakmile zjistíte závadu, hned se ji snažte opravit. Kapajícím kohoutkem můžete zbytečně přijít každý den o více než 20 litrů vody, u protékajícího WC to pak může být až tisíc litrů za den. Na zahradě také často kontrolujte stav hadice, jestli není poškozená...

9. Uzavření přívodu před delší nepřítomností

Pokud plánujete dovolenou nebo delší nepřítomnost v bytě či domě, nezapomeňte uzavřít přívod vody. Nezřídka se stává, že právě za nepřítomnosti majitelů praskne například hadička od záchodu a kromě ztracených litrů máte zaděláno i na průšvih v podobě vyplaveného nejen svého bytu, ale třeba i sousedů.

10. Při vaření...

Jídlo nerozmrazujte pod tekoucí vodou, není to šetrné ani pro vaši peněženku ani pro jídlo samotné. Pokrmy pak vařte v přiměřeném množství vody, ve vhodně velkém hrnci. Pokud vaříte z ovoce či zeleniny, můžete je umýt v jedné nádobě. Není nutné kus po kusu omývat pod tekoucí vodou.

Prima tip: Jak správně (a úsporně) mýt nádobí ve dřezu

10 tipů, jak ušetřit až stovky litrů pitné vody denně 1
Zdroj: istock.com

I na to existuje studie, za kterou získala doktorát Natalie Anna Fussová na univerzitě v Bonnu. Tady jsou pro inspiraci základní kroky (přitom je výhodné mít dva dřezy, resp. si pomoci lavorem):  Z nádobí seškrábněte stěrkou zbytky potravin. Nádobí dejte odmočit do dřezu. Čím zaschlejší jsou zbytky jídla, tím delší bude odmáčení. Začněte s mytím méně špinavého a méně zaschlého nádobí v teplé vodě se saponátem. Vody nemusí být plný dřez, stačí tak do poloviny. Měňte ji v okamžiku, kdy ji vyhodnotíte jako špinavou, což může být například chvíle, kdy zmizí všechna pěna vzniklá při mytí. Potom opláchněte nádobí ve dřezu se studenou vodou. Nechte na odkapávači uschnout, není třeba nádobí utírat. Tohle platí samozřejmě pouze v případě většího množství nádobí; dva talíře je úspornější umýt pod tekoucí vodou.